Lokaal/ArubaDutch

Zaak Anglo voor de rechtbank

Corte Di Aruba 5

Vandaag heeft de rechtbank de strafzaak behandeld tegen de verdachten G.G.G.O., M.G.J.M. en J.R.R. in de zogeheten Anglo zaak. Deze voormalige contractmedewerkers van de dienst volksgezondheid (DVG) wordt verweten gedurende de vaccinatiecampagne tegen betaling valse registraties te hebben verricht.

Uit onderzoek is gebleken dat zeker 60 vaccinaties zijn geregistreerd op tijdstippen dat de vaccinatiepost nog gesloten was. Ook zijn een aantal registraties verricht vanaf het woonadres van één van de verdachten. Van de lijst van registraties zijn meerdere personen als verdachte gehoord die verklaard hebben betaald te hebben voor een vaccinatieregistratie. Verdachten zelf geven aan dat het om 5 tot 11 registraties gaat. 

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachten deel te hebben genomen aan een criminele organisatie die zich bezig heeft gehouden met het plegen van strafbare feiten, te weten het invoeren van valse vaccinatieregistraties. Daarnaast wordt ambtelijke corruptie verweten. Eén van de verdachten wordt daarnaast cocainebezit verweten. 

Verdachten hebben met hun handelen het land Aruba in discrediet gebracht. In een tijd van maatregelen en beperkingen in de coronapandemie hebben verdachten uit puur financieel gewin misbruik gemaakt van hun positie. 

De betrouwbaarheid van de vaccinatiecampagne en de status die een Arubaans vaccinatiebewijs heeft staat door hun handelen ter discussie. In een land afhankelijk van toerisme is dat uiterst kwalijk, aldus het openbaar ministerie. 

Om die reden is door de officier van justitie ter zitting tegen de verdachten O. en M. een gevangenisstraf geëist van 18 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Tegen de verdachte R. is een gevangenisstraf geëist van 22 maanden, waarvan 18 voorwaardelijk. Daarnaast heeft de officier van justitie tegen alle drie de verdachten een werkstraf geëist van 240 uur en een geldboete van 2.500 gulden. Ook is gevraagd de schorsing van de voorlopige hechtenis bij uitspraak op te heffen zodat verdachten bij een veroordeling tot een gevangenisstraf gelijk vast komen te zitten.

De rechter zal op 8 juli aanstaande uitspraak doen.

Related posts

Waarnemend Gezaghebber Oleana bezoekt getroffen gebied

EA News Author

TCB kondigt vertrek aan van CEO Miles Mercera

EA News Author

Culturele evenementen in het kader van Dia di Rincon

EA News Author

1 comment

Zaak Anglo voor de rechtbank - Notisia 365 June 16, 2023 at 9:11 am

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message