BonaireDutch

We ondersteunen een waardig en menselijk sociaal minimum voor Bonaire, Saba en Statia

Nochi Williams 1

Nocci Willem, raadslid van de Bondsvereniging van Bonaire, USIBO, legt uit dat dit een agressieve campagne is die UNKOBON in samenwerking met DE GOEDE ZAAK in Ulanda voert om de nodige druk op het kabinet Rutte IV te uitoefenen om voorlopig een sociaal minimum voor Bonaire, Saba en Statia te bepalen. Naast deze campagne hebben leden van de Eerste Kamer ook druk uitgeoefend, en eisen nu een sociaal minimum.

Ook in de Tweede Kamer begrijpen verschillende partijen niet waarom het sociale minimum niet vanaf 1 januari 2024 kan worden vastgesteld. Het College voor de Mensenrechten en de Ombudsman zullen stilletjes druk uitoefenen. Nu heeft ook de FNV, de Nederlandse zwemvereniging, laten zien dat ze wil helpen druk uitoefenen. Hetzelfde geldt voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de drukgroepen Divosa en Solidatiteitsaktie.

Vergeet ook niet dat UNKOBON een rechtszaak heeft tegen de Nederlandse staat. Het moet ook gezegd worden dat de Nederlandse pers langzaam maar zeker ook aandacht krijgt voor dit onderwerp dat iedereen ziet dat de houding van de Nederlandse regering in strijd is met de mensenrechten en de gelijke behandeling van ons in het Caribisch gebied, een integraal onderdeel van Nederland. Er zijn dus veel bewegingen in Nederland die opkomen voor onze kwetsbare mensen zodat ze een goed onderhoud en een goed pensioen kunnen krijgen en daarmee een eerlijk minimumloon kunnen krijgen.

Wat doen we nu op Bonaire om op te komen voor onze fundamentele rechten die zelfs in onze grondwet zijn vastgelegd en internationaal worden erkend. Het is onze plicht om uit te gaan en moed en solidariteit te tonen en dat het ook voor ons genoeg is om als tweede, derde en zelfs vierde klas burgers behandeld te worden. Rutte verontschuldigde zich op 19 december voor de wreedheden tegen de mensheid, waaronder slavernij, waar de mensenrechten niet werden gerespecteerd. Nog geen vier maanden later komt de staatssecretaris eenzijdig zonder ons hier op Bonaire te hebben geraadpleegd verklaren dat ze de sociale minimumvoorschriften verbiedt. Vorig jaar op 5 mei organiseerde de USIBO een vreedzame demonstratie om een duidelijk signaal te sturen dat er iets moest worden gedaan en minister Carola Schouten deed iets aan het onderhoud, het pensioen en het minimumloon, maar iedereen realiseert zich dat het niet genoeg is omdat er niet veel is gedaan om de kosten laag te houden, zodat onze koopkracht niet is verbeterd en veel mensen nog steeds in armoede leven.

Net zoals in Nederland een coalitie is gevormd om hier op Bonaire te protesteren, moeten alle inkomstenopnemers, alle gepensioneerden (meer dan 2000), alle werknemers, zeker 10.000, alle leden van alle vakbonden zonder onderscheid, leden van de AFBW, ABVO, FEDEBON, NAPB-BES, SIMABO, STRAF, maar ook leden van UNKOBON en sympathisanten van alle 6 politieke partijen die op 15 maart de verkiezingen hebben bijgewoond, alleenstaande moeders, jongeren die SGB, MBO en FORMA bezoeken, en andere sociale en spirituele groepen op Bonaire zich verenigen in een demonstratie van solidariteit met degenen die hun keel hebben uitgestoken en hun hoofd hebben gebogen om ons democratische recht te verdedigen dat ons grondwettelijk gegarandeerd is om op een democratische manier, zonder vrees en zonder vrees te strijden, een volk te vormen dat een rechtvaardig en eerlijk volk is.

Laat de wereld weten dat we ook hier op Bonaire een waardig en menselijk sociaal minimum ondersteunen voor Bonaire, Saba en Statia.

En we zullen ons bij de Solidariteit-demonstratie aansluiten als we de oproep krijgen om dapper en moedig te zijn, omdat we ons ervan bewust zijn dat we vechten voor de verdediging van een fundamenteel mensenrecht.

Related posts

Weersverwachting tot woensdag 28 februari 2024

EA News Author

Een jaar voorbereiding bracht de titel van Koning en best costume voor Zomer Carnaval

EA News Author

Premier Evelyn Wever Croes heeft met Arubaanse ministers vergaderd om de huidige reorganisatieprocessen te bespreken

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message