Sietske van der Wal is Inter Marine Park Manager en Conservation Education manager van Arikok National Park en was de persoon die de verklaring gaf over wat er aan de hand is met de koraalziekte in de regio. Er is momenteel een ziekte genaamd Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) die in 2014 in Florida begon en de Caribische regio begon te overspoelen.
Volgens Sietske van der Wal zijn er aanwijzingen dat er verschillende koralen in onze zee op Aruba zijn die deze ziekte hebben. Het is echter goed om te benadrukken dat het normaal is dat er ziekte in onze koralen is normaal. Er zijn altijd twee tot drie procent van onze koralen die ziekte bevatten, je kunt het zoo kijken, een persoon die hier griep heeft hier of daar categoriseren, maar wat betreft de ziekte die we nu behandelen, Stony Coral Tissue Loss Disease, is waarschijnlijk in Aruba aangekomen en we zijn nu in het proces om dit te bevestigen samen met experts van buiten land die de situatie volgen.
De internationale organisatie zal Aruba helpen bij het identificeren van Stony Coral Tissue Loss Disease in Aruba. Moet ook zeggen dat de didease al op Bonaire is bevestigd, op Curacao is het desease gezien en Aruba geeft aan dat hij er is.
Volgens Sietske van der Wal is de ziekte zeer besmettelijk onder de koralen en overgaat zeer snel tussen de koralen. Het moet ook duidelijk zijn dat het geen mensen treft, maar dat het andere koralen treft. Er zijn al 45 soorten koraal die zijn gedocumenteerd met Stony Coral Tissue Loss Disease.
Dit betekent dat het koraalrif dat Aruba heeft, dat bestaat uit verschillende soorten koraal, kan worden getroffen door Stony Coral Tissue Loss Disease en dat het zeeleven en het ecosysteem dat ervan afhankelijk is, en ook de schoonheid waarop wij als mensen afhankelijk zijn voor ons plezier en voor ons toerisme maar vooral voor onze bron van voedsel.
Volgens Sietske van der Wal zal een ziekte die zo ernstig is dat het een koraalrif kan raken, uiteindelijk ook ons als mens treffen. Als mensen kunnen we het effect op de koralen minimaliseren. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet alleen ziekten zijn die het effect op de koralen minimaliseren. Er zijn veel andere vormen van druk op onze koralen, zoals vervuiling, bleken, menselijke impact.
Naast het feit dat we allemaal van COVID hebben geleerd om onze handen regelmatig te wassen en alles om ons heen schoon te houden, moet dezelfde praktijk ook worden toegepast wanneer je in zee loopt in de buurt van koraalriffen. Hoewel van der Wal gelooft dat het belangrijk is dat iedereen zich ervan bewust is dat we als mens ook andere koralen kunnen raken en dat het belangrijk is om onze materialen te decontamineren en er zijn verschillende oplossingen voor, bijvoorbeeld een 1% bleekoplossing. Het bleekwater is ook belangrijk om niet in zeewater te spugen omdat het niet goed is voor onze zeeën, het kan in de zon worden gelaten zodat de defecter niet actief is en het minder impact heeft op het zeeleven.
Volgens Sietske van der Wal was het geweldig om te zien hoe de gemeenschap samenkomt en zich verenigt waar iedereen beseft dat de situatie ernstig is en dat iedereen weet dat ze voorzichtiger moeten zijn en ook moet kijken hoe dit wordt aangepakt en wat er verder kan worden gedaan om de ziekte zo veel mogelijk te voorkomen.