Lokaal/ArubaDutch

Viering van de persdag op Aruba

Celebrando Dia Di Prensa Na Aruba 3

Wereldwijd wordt journalistiek erkend als een beroep dat een belangrijke rol speelt in de samenleving. Hoewel de manier waarop we ons nieuws lezen in de loop der jaren sterk is veranderd, is het belang van een vrije pers en het recht op toegang tot een neutrale pers die zich richt op het opleiden, informeren en vermaken van de gemeenschap, niet veranderd. Het is geen makkelijke taak en vandaag, op 1 september, wijden we een beetje tijd aan het vieren van onze lokale pers, op de Dag van de Pers.

In Aruba is de viering van de Dag van de Pers relatief jong. Volgens onze historische verslagen werd de eerste krant op Aruba in 1935 uitgegeven. In 1948 werd de wereldpers voor het eerst erkend en gevierd, maar dit kwam niet zonder het harde werk van enkele journalisten. Ongetwijfeld zouden velen zich afvragen: wat is het belang van de media? En het antwoord op die vraag is simpel, een vrije pers is een cruciale manier om de gezondheid van een democratische samenleving te meten. Maar te midden van de aanvallen op journalisten en sensaties als ‘nepnieuws’ wordt het werk van de pers, de ‘waakhond’ van onze samenleving, niet meer zo serieus genomen als vroeger.

We reflecteren op het werk en de impact van de pers op internationaal niveau en delen enkele feiten over de situatie van journalisten over de hele wereld:

Elk jaar stijgt het aantal journalisten dat wordt gedood. Sinds 1992 zijn in totaal 1.340 journalisten om het leven gekomen, hetzij omdat ze een onderwerp in een gevaarlijk gebied hebben behandeld, hetzij omdat ze zijn vermoord.

– Het aantal journalisten dat momenteel gevangen zit is historisch hoog. In de afgelopen jaren zijn er meer dan 250 journalisten per jaar gevangen gezet. Meer dan de helft daarvan in Turkije, China en Egypte.

– Minder dan een kwart van de wereld wordt beschouwd als een goede plek voor media. Volgens het World Press Freedom Index-rapport van Reporters Without Borders (RWB) is de toestand van de journalistiek in meer dan driekwart van de 180 onderzochte landen problematisch, moeilijk of zeer ernstig. Slechts 24% van de landen wordt door de media als goed of zeer goed beoordeeld.

Journalisten worden bedreigd op een schaal die we nog nooit eerder hebben gezien. Volgens de RWB worden landen waar de media hun werk veilig, zonder angst en zonder geweld kunnen uitvoeren steeds minder nodig.

– Scandinavië is het land met de vrijste pers.

– Er zijn veranderingen gaande. Meer dan 100 stappen zijn ondernomen om wetten inzake vrijheid van informatie vast te stellen, waardoor het publiek toegang krijgt tot de kennis die de overheid en politieke organen hebben.

Net als in andere grote landen hadden we op Aruba ook pioniers in het journalistieke beroep, zoals Jos van der Schoot, Toko Winklaar, Anthony Carlo en Djiespi Franken. In de loop der jaren zijn de wegen veel veranderd, maar de essentie van onze lokale pers is altijd authentiek gebleven voor onze Aruba-gemeenschap. Daarom vieren we op een dag als vandaag de vrijheid van de pers van Aruba om haar werk zonder gevaar en buitengewone uitdagingen uit te voeren. We juichen de tijd toe die journalisten besteden aan het onderzoeken, produceren en rapporteren van betrouwbare nieuwsberichten. Dankzij onze lokale pers kunnen we rekenen op een goed geïnformeerde gemeenschap, en dit ondersteunt goed bestuur.

Gelukkige persdag!

Celebrando Dia Di Prensa Na Aruba 2Celebrando Dia Di Prensa Na Aruba 1

Related posts

American Airlines en Tourism Corporation Bonaire bereiken overeenstemming om een vijfde wekelijkse MIA-BON vlucht te introduceren

EA News Author

Auto verliest controle op Gouverneur Debrotstraat op Bonaire

EA News Author

Voortgang led verlichtingsinstallatie voor een verbeterde openbare verlichting

EA News Author

1 comment

Viering van de persdag op Aruba - Notisia 365 September 1, 2023 at 1:00 pm

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message