CuracaoDutch

Stichting Docomomo Curaçao presenteert boek over modernistische architectuur op Curaçao: “Modern Architecture of Curaçao 1930-1960”

Voorzitter Ronny Lobo

Op 21 november 2024 heeft Stichting Docomomo Curaçao, de lokale vertegenwoordiger van de internationale Docomomo-beweging (gericht op documentatie en conservering van modernistische architectuur), met trots het boek “Modern Architecture of Curaçao 1930-1960” gepresenteerd. Dit boek, geschreven door Michael A. Newton en voorzien van fotografie door Ton Verkuijlen, werpt licht op een onderbelichte maar belangrijke periode in de architectuurgeschiedenis van Curaçao. De publicatie, die tot stand kwam in samenwerking met LM Publishers, belicht 25 iconische bouwwerken op het eiland die zijn ontworpen tussen de jaren 1930 en 1960.

 

Over het boek

“Modern Architecture of Curaçao 1930-1960” brengt de erfenis van modernistische en Art Deco-architectuur op Curaçao in kaart. Het boek focust op 25 gebouwen die in deze periode zijn ontworpen en gebouwd door lokale en Nederlandse architecten, waaronder Hans Werner, Kees Bakker, Ben Smit en Henk Nolte. Deze architecten slaagden erin om de principes van de internationale modernistische architectuur toe te passen op de unieke omstandigheden van het tropische klimaat van Curaçao. Hun werk combineerde innovatieve bouwtechnieken en nieuwe materialen met een functionele en esthetische benadering die kenmerkend is voor het modernisme.

 

Over de auteur

Michael A. Newton, een ervaren architect, monumentenexpert en bestuurslid van DoCoMoMo Curaçao, wil met dit boek het bewustzijn vergroten over het belang van deze architectuur voor het eiland. “Het is een prachtig koffietafelboek geworden,” aldus Newton. “Natuurlijk kan het boek van kaft tot kaft gelezen worden, maar de indeling nodigt de lezer juist uit om de informatie en foto’s per uniek gebouw rustig tot zich te nemen.”

Voorbeelden van de besproken gebouwen zijn onder andere:

  • Het douanekantoor van Hans Werner
  • Het Peter Stuyvesant College (nu KolegioAlejandro Paula) van architect Anton de Vries.
  • De Curaçaosche Courant en het Alex Building, beide ontworpen door Kees Bakker.
  • Het St. Elisabeth Hospitaal (Zuidoostvleugel) en de Alverna Kapel & Klooster van Ben Smit.
  • De PLTS Technische School van Henk Nolte.

 

Het boek biedt ook een bijzonder hoofdstuk over het Mgr. Verriet Instituut, ontworpen door de internationaal gerenommeerde Nederlandse architect Gerrit Rietveld in 1949. Dit gebouw is een zeldzaam voorbeeld van de toepassing van modernistische architectuur in het Caribisch gebied en is perfect aangepast aan het tropische klimaat van Curaçao.

 

Verloop van de modernistische architectuur

De modernistische beweging op Curaçao bloeide vooral in de jaren 30 tot 60 van de vorige eeuw, waarin van oorsprong Nederlandse architecten hun stempel drukten op de overheidsgebouwen, scholen, bedrijfsgebouwen en woningen. Na de jaren 60 verloor het modernisme zijn kracht, en steeds meer inspiratieloze ontwerpen deden hun intrede. Het boek benadrukt het belang van het behoud van deze architectonische erfenis en het vergroten van de lokale waardering voor de modernistische bouwwerken die nog overeind staan.

 

Art Deco en Modernisme

Naast modernistische architectuur, komt ook de invloed van de Art Deco-stijl aan bod in het boek. Architecten zoals Pieter van Stuivenberg combineerden elementen van zowel modernistische als Art Deco-architectuur in gebouwen zoals de inmiddels afgebroken West End Cinema en het Water Reservoir LWV. Deze invloeden zorgden voor een unieke esthetiek die kenmerkend is voor het eiland.

Een belangrijke bijdrage aan het culturele erfgoed van Curaçao

Dit boek is meer dan een visuele documentatie van prachtige architectuur. Het doel is om het bewustzijn te vergroten over het belang van deze bouwwerken en hun culturele waarde voor de toekomst van Curaçao. De publicatie biedt niet alleen een historisch overzicht van de modernistische architectuur op het eiland, maar inspireert ook nieuwe generaties architecten om te leren van deze innovatieve en esthetisch rijke periode.

 

Boekpresentatie

De officiële presentatie van “Modern Architecture of Curaçao 1930-1960” heeft plaatsgevonden op 21 november 2024 bij de Mongui Maduro Library. Tijdens de avond kregen genodigden de gelegenheid om de eerste exemplaren in te zien. Het boek is vanaf die datum beschikbaar voor verkoop en zal een waardevolle toevoeging zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, erfgoed en de geschiedenis van Curaçao.

Over Stichting Docomomo Curaçao

Stichting Docomomo Curaçao is opgericht in 2009 en richt zich op de documentatie en conservatie van modernistische architectuur op Curaçao. De stichting is onderdeel van het internationale Docomomo-netwerk, dat sinds de oprichting in 1988 een toonaangevende rol speelt in de bescherming van modernistische bouwwerken wereldwijd.

Bestuursleden Docomomo En Fotograaf Ton VerkuijlenAuteur Michael Newton ScaledSigneren Door Auteur Michael Newton ScaledFotograaf Ton Verkuijlen ScaledBoekpresentatie ScaledBoekpresentatie 3 ScaledBoekpresentatie 2 ScaledVoorzitter Ronny Lobo ScaledBoekomslag Scaled

Related posts

Cameratoezicht tijdens Regatta

EA News Author

Kennisdeling bestuurders bes-eilanden op de waddeneilanden

EA News Author

Minister Ursell Arends NIET integer: Ursell Arends leidt al zijn departementen als een kip zonder kop

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message