Adviseur voor economisch beleid Courtney Hassell van de overheidsinstelling Saba woonde op 18, 19 en 20 april een Koninkrijksworkshop op Bonaire bij over de financiering van de Europese Unie (EU).
De workshop werd georganiseerd en gefinancierd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksbetrekkingen (BZK) en werd op dinsdag 18 april officieel geopend door staatssecretaris voor Koninkrijksbetrekkingen en digitalisering Alexandra van Huffelen en de speciale gezant van de Caribische Nederlanden voor EU-fondsen, de fondsen van de Verenigde Naties (VN) en de economische betrekkingen met Latijns-Amerika Edison Rijna.
Het doel van de workshop was dat partners in het Koninkrijk gezamenlijk zouden werken aan een intensievere samenwerking om de EU-financiering beter te benutten. De toegankelijkheid en de ingewikkelde procedures van de EU-financiering vormen vaak een uitdagende factor voor de eilanden met beperkte capaciteit.
Alle zes Nederlandse Caribische eilanden waren uitgenodigd voor de workshop. Vertegenwoordigers van de afzonderlijke eilanden gaven een presentatie over de lopende projecten op hun eiland, de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd en de ambities die zij hebben met betrekking tot door de EU gefinancierde projecten.
Het ministerie van BZK hield een presentatie over de rol van het BZK en wat het kan doen voor de eilanden in hun betrekkingen met de EU. Er werd een workshop gehouden om de kansen van het Koninkrijk de EU te bepalen en de gemeenschappelijke doelstellingen van de EU-landen en overzeese gebieden (LGO’s) te definiëren.
Daarnaast werden er presentaties van het Europees Comité over het intraregionaal programma en over strategischecommunicatie en een presentatie van het Nederlandse overheidsinstantie Ondernemingen (RVO) over de kansen die RVO voor de eilanden biedt ten opzichte van de EU. Op de laatste dag, donderdag 20 april, werd een aanpakplan opgesteld met concrete overeenkomsten en tijdschema’s om aan te tonen dat het Koninkrijk zich zal aansluiten bij de indiening van EU-financieringsverzoeken.
De deelnemers bezochten verscheidene projecten op Bonaire die werden gefinancierd via het 9e en 10e EFR van de EU, waaronder het nieuwe Galileo-sensorstation. Aan het einde van het driedaagse evenement bezochten de deelnemers het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, dat naar Bonaire kwam om het bewustzijn voor klimaatverandering te vergroten.
Volgens Hassell was de EU-financiering van de workshop zeer waardevol. Het was geweldig om vertegenwoordigers van de andere Nederlandse LGO te ontmoeten en meer te leren over de uitdagingen waarmee wij te maken hebben en onze gemeenschappelijke belangen. Samen hebben we besloten op welke gebieden we onze samenwerking kunnen vergroten, en ik kijk ernaar uit om samen aan de volgende stappen te werken.