De Raad van Saba ervaart zijn huidige werkbezoek aan Nederland als zeer positief. De vergaderingen gaan goed en er is meer begrip voor Saba’s problemen. De vijf leden van de Eilandsraad hadden vorige week een volledig, gemengd programma met vergaderingen van verschillende soorten, gericht op verschillende onderwerpen zoals slavernij in het verleden, racisme, discriminatie en de gevolgen daarvan, diversiteit en inclusie, economische ontwikkeling, gezondheidszorg, connectiviteit, capaciteitsopbouw, versterking van de Eilandsraad, wetgeving en samenwerking.
Er vonden vergaderingen plaats met de Permanente Commissie volksgezondheid, welzijn en sport van de Tweede Kamer en de Permanente Commissie Koninkrijksbetrekkingen. Er werden belangrijke gezondheidszorgvraagstukken besproken, zoals het medisch verwijzingssysteem, medisch vervoer en de klachtenprocedure. De Raad van de eilanden heeft de Tweede Kamer ook geïnformeerd over zaken als het belang van het vaststellen van een sociaal minimum, investeringen in connectiviteit en het aanpakken van het banksysteem en de hoge kosten van levensonderhoud.
Verbetering mogelijk
Vito Charles, lid van de Raad van het eiland, zei dat hoewel sommige dingen beter waren geworden, er nog steeds ruimte was voor verbetering en dat er nog steeds behoefte was om de problemen in het belang van de Saba’s aan te pakken. Een van deze problemen is de verbinding, waar de mensen over klagen, vooral vanwege de hoge vliegtarieven. Nederland heeft een openbare dienstverplichting (PSO) onderzocht voor het openbaar vervoer tussen Saba, St. Eustatius en St. Maarten.
Dit is een zeer belangrijke zaak voor Saba die afhankelijk is van St. Maarten voor centrale diensten. Het was goed om te horen dat Nederland ver is gegaan in zijn onderzoek naar de oprichting van een openbare dienstverlening. Het was goed om een update te ontvangen en te zien dat het een prioriteit is op de agenda van Den Haag”, aldus Elsa Peterson, lid van de eilandsraad.
Meer begrip
De leden van de eilandsraad voelden in Den Haag meer begrip. Er is een verschuiving gaande. Er is meer aandacht voor Saba en haar ontwikkeling op een positieve manier. Ze zien ons steeds meer als gelijke partners. In het verleden, toen we een vergadering hadden, zouden ze je meestal vergeten nadat we de deur uitliepen. We hebben nu het gevoel dat ons verhaal meer wordt gehoord en dat we meer worden geaccepteerd”, aldus Hemmie van Xanten, lid van de eilandraad.
De vergaderingen zijn over het algemeen zeker meer overleg. Omdat ik nieuw ben in de eilandsraad, voel ik me hier welkom. Mensen willen horen wat je te zeggen hebt en bespreken hoe we dingen samen kunnen oplossen, zei Saskia Matthew, lid van de eilandraad.
Het is goed om te zien dat de dynamiek in de loop der jaren is veranderd en dat er meer aandacht voor de eilanden is. Maar we moeten niet zelfvoldaan worden. We moeten blijven samenwerken en ervoor zorgen dat ze in Den Haag aan ons denken. De eilanden zijn niet altijd de eerste die bij ons opkomen en daar moeten we aan blijven werken. Neem het niet voor lief, zei Vito Charles.
Belangrijk doel
De werkbezoeken in Nederland dienen een belangrijk doel, aldus de leden van de eilandsraad. “Een positieve, respectvolle relatie opbouwen en onderhouden”, aldus Hemmie van Xanten. “In Nederland zijn er meer dan 300 gemeenten in de buurt, maar wij zijn ver weg, dus het is belangrijk om hier te zijn”, zei Charles.
“Door informele overeenkomsten te sluiten en contacten te onderhouden, blijven we in het belang van onze mensen werken en dingen voor Saba doen”, zei Matthew. Ook de Eilandraad heeft hier een rol te spelen. “Wanneer we Nederland vragen om consistentie, moeten we ook consistent blijven, en dat is om voor Saba en haar mensen te werken”, zei Elsa Peterson.
Tijdens een bijeenkomst in het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksbetrekkingen (BZK) werd de eilandsraad geïnformeerd over de procedure voor de wijziging van de belangrijkste wetgeving die vele aspecten van de Nederlanden in het Caribisch gebied regelt, namelijk de WolBES en de FinBES. Het is belangrijk dat Saba voldoende input heeft in deze procedure, zei Charles. “Dit zijn twee zeer belangrijke wetten voor Saba en we moeten ervoor zorgen dat er genoeg tijd en mogelijkheden zijn voor onze input”, zei Charles.
Ontmoeting met Statia
Omdat zowel de Saba als de St. Eustatius-Conseil in Nederland, werd besloten een vergadering te houden in het hoofdkantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag. De Raad van Bonaire kon niet aanwezig zijn wegens andere verplichtingen.
De Raad van de eilanden Saba en Statia sprak over de oprichting van een structuur voor samenwerking op onderwerpen van wederzijds belang ten bate van de bevolking van de twee eilanden. Saba en St. Eustatius deelt een aantal zeer relevante onderlinge kwesties zoals connectiviteit, gezondheidszorg, armoedebestrijding en verschillende andere uitdagingen die gepaard gaan met het feit dat het een klein eiland is.
De Raad van Saba blijft deze week op bezoek. Het programma omvat deelname aan de VNG-jaarlijkse conferentie in Groningen, een bezoek aan het Friese eiland Schiermonnikoog, evenals het Frieslands Provinciehuis in Leeuwarden en het Gelderlands Provinciehuis in Arnhem. De Eilandraad keert terug naar Saba op 18 juni.
1 comment
[…] Source link […]