Oreana Wouters is van Directie Natuur en Milieu en werkte samen met Parke Nacional Arikok aan het project om mensen die in het maritieme gebied werken te informeren en bewust te maken van de ‘Stony Coral Tissue Loss Disease’.
We merken eigenlijk dat er veel meer mensen zijn die zich bewust zijn van wat er gebeurt met koraal en zeeleven die we allemaal moeten beschermen. De gemeenschap is geïnteresseerd en alert en dat de informatiedagen helpen om meer te begrijpen over wat de ziekten zijn, wat wij als Directie Natuur en Milieu en Parke Nacional Arikok doen en wat we misschien in de toekomst moeten voorbereiden.
Het idee is om de communicatie tussen degenen die het meeste gebruik maken van ons water te intensiveren en de communicatie is veel dichter bij elkaar. De Directie Natuur en Milieu leidde en kwam tot een document om aan een plan te werken en deed een beroep op andere overheidsinstanties met Parke Nacional Arikok om een werkgroep in te stellen.
De Directie Natuur en Milieu coördineert en faciliteert het proces om te beginnen met het informeren van ons zelf die op het veld werken en van de ministers die ook meer bewust en gewend moeten zijn aan de situaties die zich in Aruba kunnen voordoen en die als mandataris ook voorbereid moeten zijn om de nodige beslissingen te nemen.
Natuur en Milieu steunt ook het Parke Nacional Arikok waar de twee informatieavonden samen werden gehouden. We zullen ook communiceren met verschillende overheidsinstanties om iedereen op de hoogte te houden van wat er gebeurt en hoe de ziekte van Stony Coral Tissue Loss Disease zich in de Caribische wateren en in het gebied in Aruba ontwikkelt.
Volgens Oreana Wouters klinkt het alsof we op een eiland wonen, maar niet veel van ons zwemmen en niet veel van ons bezoeken de stranden regelmatig, sommige mensen doen het misschien een keer per maand en vaak doen ze het in het gezin en zijn niet constant in het water om tijd met de natuur door te brengen. Dit is ook de reden dat er weinig bekend is over de ziekte van het koraal.
Sommige mensen kennen koraalverblitsing omdat het een probleem is dat al jaren aan de gang is door veranderingen in de aard en temperatuur van de zee. De meeste vissers kennen dit gebied, maar koralenziekten zelf zijn voor velen van ons onbekend. Niet alleen de burgers, maar ook de professionals in de mariene biologie weten niet alles. Wereldwijd is er ook onvoldoende informatie over de ziekte omdat er onvoldoende aandacht aan wordt besteed.
Het is een veel grotere taak om samen te werken met andere landen, maar ook om te kijken wat er voor Aruba werkt en dat hangt af van het publiek in de gemeenschap. Daarom helpen deze gesprekken om discussies te stimuleren om sneller actie te ondernemen, maar er zijn ook opties die je misschien nog niet hebt overwogen, zoals Directie Natuur en Milieu en Arikok National Park.