SabaDutch

Opleiding van de eilandsraad op Bonaire was zeer waardevol

Saba Island Council Tgether With Edison Rijna

De driedaagse training op Bonaire op 11, 12 en 13 april leverde waardevolle inzichten voor de nieuwe eilandraad.
“De training bracht meer inzicht in de rol en verantwoordelijkheden die je hebt als lid van de Eilandsraad”, zei Elsa Peterson van de People’s Movement of the Windward Islands (WIPM). Voor mij was het een beetje krachtiger, vanuit de uitvoerende macht. Als lid van de Eilandsraad is het belangrijk te beseffen dat u in feite het hoogste wetgevende orgaan van de regering bent, en de verantwoordelijkheid en autoriteit die daarmee gepaard gaan, zei ze.
De Commissie is van mening dat de Europese Unie een belangrijke rol moet spelen in de ontwikkeling van de Europese Unie. Het laat zien dat we proactief zijn. De opleiding gaf aandacht en duidelijkheid over wat belangrijk is voor de eilandsraad. Het is altijd goed om te versterken wat je hebt gehoord tijdens eerdere trainingen en om het te bespreken met je collega’s, vooral de nieuwere leden die aan boord zijn gekomen, zodat we de kennis kunnen blijven ontwikkelen en nieuwe manieren kunnen vinden om dingen te doen, zei Charles.

Meer begrip
Saskia Matthew van de Partij voor Vooruitgang, Gelijkheid en Welvaart (PEP) zei dat ze blij was deze opleiding op dit specifieke moment te hebben gedaan. Het is drie weken geleden dat we de eed aflegden en het was belangrijk voor ons om met de basis te beginnen. Deze opleiding heeft me een beter begrip gegeven van hoeveel kennis er ontbreekt op Saba en in ons bestuur. Daarom hebben we gezamenlijk besloten om voor het einde van deze termijn een volledig functionerende eilandsraad te hebben, omdat we dat nodig achten. Het is belangrijk dat we volledig uitgerust zijn om het kantoor van de eilandraad te handhaven en het eiland te vertegenwoordigen naar beste vermogen, zei ze.
Zoals ik al zei, was onze laatste opleiding 3,5 jaar te laat. Dus ik heb gezegd dat zodra de nieuwe eilandsraad is beëdigd, er een introductie training moet plaatsvinden. Vooral voor de pas gekozen leden is het belangrijk de structuur van de organisatie te begrijpen en welke rol u erin speelt. Het feit dat de opleiding buiten het eiland plaatsvond, stelde de verschillende leden in staat om elkaar in een andere omgeving te leren kennen, aldus Hemmie van Xanten (PEP).
Dag 1 van de inleidende training op Bonaire richtte zich op verantwoordelijkheden, instrumenten en verwachtingen van de Eilandraad en haar leden, de interactie tussen de partijen in de Eilandraad, de interactie met de Uitvoerende Raad, de Nederlandse regering en de burgers. De Raad van de eilanden beschikt over in totaal zeven instrumenten om zijn werk te doen, waarvan het recht om vragen te stellen, het recht om amendementen in te dienen en het recht om voorstellen in te dienen tot de belangrijkste behoren.
Dag 2 richtte zich op het Reglement van orde en de voorgestelde wijzigingen in de WolBES, de algemene wet die de overheidsinstanties van Bonaire, St. Eustatius en Saba, en de FinBES, de algemene wet die de financiën van de drie eilanden regelt.

Het Reglement van orde
“We bespraken ook over het nieuwe reglement voor de Inselraad”, zei Peterson. Charles wees erop dat het reglement van orde voor het laatst werd bijgewerkt in 2011. De discussie over het bijwerken van het Reglement van orde begon in 2019 bij een eerdere training voor de Eilandsraad en opnieuw tijdens een daaropvolgende training in 2022. Volgens Charles is de update nodig. “Sommige processen zijn veranderd of zijn bijgewerkt en zijn niet langer in overeenstemming met andere gemeenten in Nederland”, aldus hij. “Het nieuwe reglement van orde zal de Eilandsraad instrumenten bieden om effectiever te werken”, aldus Peterson.
Het is goed te weten dat het Reglement en de Gedragscode om de vier jaar moeten worden bijgewerkt. Alleen al door dit te leren, voel ik me meer zelfverzekerd om te zeggen dat beleid en processen iets zijn dat we echt moeten onderzoeken. We zitten echt achter en het is tijd dat we inhalen, zei Matthew.
Tijdens hun verblijf op Bonaire ontmoetten de leden van de eilandsraad de gouverneur van het eiland, Edison Rijna, die kort daarna zijn nieuwe functie als speciale gezant van de Caribische Nederlanden voor EU-fondsen, fondsen van de Verenigde Naties (VN) en economische betrekkingen met Latijns-Amerika op zich nam. Rijna legde zijn nieuwe rol uit en hoe dit voordelen zou kunnen opleveren voor Saba en de andere eilanden.

Gezondheidszorg
De delegatie van de Eilandsraad heeft ook een vergadering gehad met het management van Care and Youth Caribbean Netherlands (ZJCN) om algemene ontwikkelingen en dringende kwesties te bespreken. De Commissie heeft in december een voorstel ingediend voor een richtlijn inzake de bescherming van de gezondheid van personen met een handicap. De eilandraad werd voorgesteld aan alle ZJCN-medewerkers en kreeg inzicht in de dagelijkse werking, aldus Van Xanten.
De ontmoeting met ZJCN was erg belangrijk voor ons, omdat de gemeenschap veel bezorgdheid heeft geuit op dit gebied. Die belangrijke gesprekken gaven me een ander perspectief op hoe de processen werken. We hebben iedereen ontmoet die in de afdeling werkt.

Related posts

Masteronderzoek door Mikayla V. Ribeiro MA: Genezende ecologische relaties in Papiamentu literatuur

EA News Author

Alexey Molchanov gaat het wereldrecord freediving proberen te breken op Bonaire

EA News Author

Tourism Corporation Bonaire kijkt terug op een succesvolle jaarlijkse Bonaire Tourism Summit

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message