Lokaal/ArubaDutch

Onjuiste veronderstellingen in Enfoke programa

Ministerio Publico 1

Op 3 augustus, tijdens de uitzending van het programma Enfoke, maakten de presentatoren een aantal onjuiste presentaties.
Tijdens de uitzending werd onder andere gesproken over de screening van ministers van de huidige regering.

Het leidde tot de suggestie dat de procureur-generaal de screening niet goed had gedaan, omdat de hoge commissaris van de politie van Esten zijn werk niet goed had gedaan.

Tijdens de uitzending toonde een van de moderators specifiek een voorbeeld van de Landsverordening integriteit ministers van 2021 en verwees naar artikel 3 van deze Landsverordening.

Op basis van het artikel moet de procureur-generaal tijdens de screening juridische informatie verstrekken en, door tussenkomst van de hoge commissaris van politie, relevante informatie die in het politiekorps bestaat.

Deze Landsverordening treedt in werking op 1 januari 2022.
Het kabinet Wever-Croes II werd geïnstalleerd op 20 september 2021.

De screening van de ministers was dus niet gebaseerd op de genoemde Landsverordening, maar op het Landsbesluit screening ministers van 9 september 2013.

In artikel 2 van dit Landsbesluit wordt de Procureur-Generaal alleen opgedragen om referenties te maken in het register van gerechtelijke documentatie (de zogenaamde strafboeken).

Het Landsbesluit bepaalt ook dat de procureur-generaal zich moet beperken tot afgeronde zaken die tot een strafrechtelijke veroordeling hebben geleid.

Dat wil zeggen dat de presentaties die tijdens Enfoke werden gedaan over de screening van ministers en de rol van de procureur-generaal en de hoge commissaris van de politie onjuist zijn.

Helaas is de Arubaanse gemeenschap verkeerd geïnformeerd.
Betrouwbare journalistiek is van groot belang voor een democratische samenleving, die niet goed kan functioneren zonder geïnformeerde burgers en een vrije uitwisseling van ideeën en gedachten.

In deze open samenleving heeft de journalist het recht om op een vrije manier naar nieuws te zoeken, en heeft hij de verantwoordelijkheid om waarheidsgetrouwe, onafhankelijke, eerlijke en met een open blik berichten te brengen.

In de uitzending van Enfoke wordt vermeld dat de screening van de ministers niet kan worden besproken, omdat de feiten nog niet zijn geverifieerd.

Zowel de eerder genoemde Landsverordening (van 1 januari 2022) als het Landsbesluit (van 9 september 2013) zijn relatief gemakkelijk te vinden op het internet. Communiqué van de openbare dienst

Related posts

Wever-Croes en Jacobs wel, Pisas niet met Koninkrijksdelegatie naar VN

EA News Author

Daisy Coffie: Nog een voorbeeld van Nederlandse ongelijkheid

EA News Author

Een verdachte boot is met hoge snelheid vanuit Venezuela gesignaleerd in Bonaire

EA News Author

1 comment

Onjuiste veronderstellingen in Enfoke programa - Notisia 365 August 7, 2023 at 5:07 pm

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message