Dutch

Nieuwe stichting voor toegepast onderzoek op Aruba opgericht

Fundacion Nobo Pa Investigacion Aplica Estableci Na Aruba

Op 23 februari 2023 werd ter kantore van notaris Rodriguez-Taekema opgericht de stichting met de naam Caribbean Applied Engineering and Science Research Foundation, gevestigd in Aruba.

Het doel van de stichting is:

  • het bevorderen van hoogwaardig onderzoek, de stimulering van onderzoek in specifieke terreinen ten behoeve van de maatschappij;
  • toegepast en praktijkgericht onderzoek voor kennisoverdracht en kennis- en technologieontwikkeling voor het midden- en kleinbedrijf en industrie, en
  • het ontwikkelen van een draagvlak en onderzoeksinfrastructuur voor wetenschap, wetenschappelijk onderzoek in Aruba en wetenschappelijke samenwerking tussen relevante stakeholders in Aruba, de Europese Unie en de regio.

Om haar doel te bereiken doet de stichting o.a. het volgende:

  • het verrichten van onderzoek in onderzoeksinstituten in eigen beheer of in samenwerking met anderen;
  • het organiseren van wetenschappelijke conferenties, congressen en workshops, gericht op de aanpak van internationale (maatschappelijke) vraagstukken, uitgaande van multidisciplinair, interdisciplinair en sector overschrijdend onderzoek en samenwerking tussen fundamenteel, toegepast en praktijkgericht onderzoek;
  • het organiseren, steunen en stimuleren van activiteiten, evenementen, bijeenkomsten en projecten gericht op het bevorderen van bruggen tussen wetenschap, maatschappij en het bedrijfsleven;
  • het initiëren, ontwikkelen en (mede) beheren van technische infrastructuren en faciliteiten ten behoeve van fundamenteel, toegepast en praktijkgericht onderzoek, kennisoverdracht en kennis- en technologieontwikkeling, en
  • het initiëren, ontwikkelen en beheren van science and technology parks in Aruba.

Het bestuur van maximaal zeven personen kent naast de gebruikelijke bestuursleden ook een onderzoekscoordinator belast met de onderzoekscommissie voor het opstellen van visie, strategie, centrale onderzoeksthema’s en onderzoeksterreinen, en heeft een commissie voor wetenschap, bedrijfsleven en samenleving en een commissie voor technische infrastructuur en faciliteiten.

Het bestuur is belast met het (doen) uitvoeren van toegepast en praktijkgericht onderzoek, in eigen beheer of door derden binnen het raamwerk van vastgelegde onderzoeksprogramma’s en kan voor bepaalde of onbepaalde termijn instituten in het leven roepen. samenwerkingsverbanden (al dan niet in instituutsvorm) aangaan en inrichten en fondsen in het leven roepen ter ondersteuning van onderzoek verricht door derden.

De stichting heeft een Internationale Wetenschappelijke Adviesraad (Scientific Advisory Committee), welke als taak heeft te adviseren over de wetenschappelijke strategie, de invulling van de visie, missie en de onderzoeksprogramma’s van de stichting in internationaal perspectief.

Voor het onderzoek verricht in eigen beheer of door derden onder toezicht van de stichting of instituten gelden internationaal aanvaarde gedragscodes en internationaal aanvaarde of voorgeschreven normen voor de integriteit van het onderzoek, in het bijzonder voor het beheer, de organisatie, en financiële verantwoording van het verricht onderzoek, wetenschappelijke publicaties en aan het onderzoek inherente of ontleende intellectuele eigendommen.

De stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als onderzoeksinstituut voor biotechnologie, maar is meer in het algemeen toegelegd op:

  1. Water en sanitaire voorzieningen, hernieuwbare energie en klimaatadaptatie
  2. Landbouw, voedselzekerheid, voedselveiligheid en behoud van biodiversiteit
  3. Gezondheid, bio- en levenswetenschappen
  4. Informatie-, communicatie- en technologieinfrastructuren en kunstmatige intelligentie

Het bestuur bestaat uit Milton Ponson (voorzitter en onderzoekscoördinator), Montsy Brouns (secretaris). Patricia Portier (bestuurslid), Kirby Barrera (bestuurslid) en Marina Silva (bestuurslid).

Voor het opstellen van het eerste meerjarenonderzoeksprogramma zullen de komende maanden gesprekken gevoerd gaan worden met overheid, bedrijfsleven en stakeholders in het wetenschappelijk veld, zowel lokaal als internationaal, en zullen kennismakingsbijeenkomsten worden georganiseerd met bedrijfsleven en het algemeen publiek.

Voor meer informatie:

Whatsapp 7478280, Email caribesrf@gmail.com of Facebook: facebook.com/CAESRF

Related posts

Achtdelige televisieprogramma over dieren op Bonaire

EA News Author

Weersverwachting tot zaterdag 20 mei 2023

EA News Author

Politieberichten van maandag 2 september tot en met woensdag 4 september 2024

EA News Author

1 comment

Nieuwe stichting voor toegepast onderzoek op Aruba opgericht - Notisia 365 August 24, 2023 at 6:55 pm

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message