Lokaal/ArubaDutch

Moederschap ook in nieuw museum van Rancho

Maternidad Tambe Den E Museo Nobo Di Rancho.2

Directrice van de Nationale Bibliotheek van Aruba, mw. Astrid Britten overhandigde het artistieke boek MOEDERSCHAP aan ‘Susanita la bella’ van Aruba Experience voor bezoekers van de toekomstige mini-museum van Rancho, die op BETICODAG openen zal, verweven met 200 jaar Oranjestad. Het boek MOEDERSCHAP ligt sinds december 2023 ook bij het Wereldmuseum van Amsterdam (ex- Tropenmuseum), ingang café KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen).

Met steun van ATA zal het boek MOEDERSCHAP rond moederdag 2024 op Aruba gepresenteerd worden, in de Nationale Bibliotheek van Aruba (NBA). Samenwerking met Aruba Experience en/of met het mini-museum dat met de hele culturele sector wil samenwerken, is mogelijk. De volgende presentaties van het boek zijn gepland bij Terramar Museum op Bonaire en daarna in samenwerking met Directie Cultuur op Sint Maarten. Wellicht ook bij het Cultureel Centrum Curaçao (CCC)…
Ook workshops zullen worden aangeboden van model, actrice en Rancho
schrijfster Zuleika Coffie en van kunstenaar Gustave Nouel.
MOEDERSCHAP van de schrijfster Zuleika Coffie, met wortels in Rancho, zal ook voor de bezoekers liggen bij het Mini-Museum van Rancho.
In het mini-museum van Rancho, waar nu vooral kunstwerken van Gustave  (www.gustavenouel.nl) en ook bekende familielid (tio) Padu (J.C.W.Lampe) te zien zijn, zullen ook boeken en CD’s van ‘Padu del Caribe’ verkrijgbaar zijn.
Achtergrondmuziek zal een ode zijn aan Padu, de ‘Vader van de Arubaanse Cultuur’. Gustave (GN) zal in het museum, af en toe ‘straatschetsen’ maken van geïnteresseerden. Vivian Lampe (dochter van Padu) en haar man  Victor Samuel (‘El Duque’) zullen voor verrassingen zorgen in dit museum, zolang het open is. De Betico-schilderijen van Gustave Nouel-Croes, zijn verweven met de viering van 200 jaar Oranjestad, een ode aan Betico.
Ook bekende kunstenaars met Rancho-wortels zoals Mo Mohammed, Ciro Abbath en Toton Quant (r.i.p.) mogen als speciale gasten bijdragen met één speciaal kunstwerk.
Het mini-museum kwam tot stand als cultureel geschenk aan Aruba van ‘Susanita la bella’ (arubaexperience.com), dank zij begeleiding en aanbevelingen sinds een half jaar geleden van Stanley Brown (ARUBA.COM). Samen met Gustave ontwikkelen Stanley & Clayton Brown ook nog plannen om, naast dit mini-museum, ook grotere musea voor alle Arubaanse kunstenaars te helpen stimuleren/realiseren in de nabije toekomst.
Om deze droom te verwezenlijken is zowel steun van de commerciële sector als die van de culturele en toeristische sector nodig.
Het mini-museum van Rancho wordt op 25 januari om 18:00 uur officieel geopend te Ranchostraat 12-14.
Image 123650291Maternidad Tambe Den E Museo Nobo Di Rancho.6 ScaledMaternidad Tambe Den E Museo Nobo Di Rancho.5 ScaledMaternidad Tambe Den E Museo Nobo Di Rancho.3 ScaledMaternidad Tambe Den E Museo Nobo Di Rancho 1 ScaledImg 6437Maternidad Tambe Den E Museo Nobo Di Rancho.4 ScaledMaternidad Tambe Den E Museo Nobo Di Rancho Scaled

Related posts

Bonaire werkt aan duurzame mobiliteit met nieuwe mobiliteitsvisie

EA News Author

De politie vocht hard tegen ARUMIL

EA News Author

Nieuw “It’s in our Nature Bonaire Sign” onthuld in Isidel Beach Park

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message