DutchBonaireSabaSint Eustatius

Klimaatscenario’s en een Klimaateffectatlas voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Senarionan Di Klima I Un Atlas Di Impakto Klimatiko Pa Boneiru Sint Eustatius I Saba

De (Nederlandse) Caribische eilanden worden geconfronteerd met ongekende uitdagingen als gevolg van klimaatverandering, waaronder de stijgende zeespiegel, toenemende orkanen, hittegolven en hevige regenval. Als reactie op deze bedreigingen heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) klimaatscenario’s voor de BES-eilanden gepubliceerd. Daarnaast wordt er gezamenlijk gewerkt aan de ontwikkeling van een Klimaateffectatlas voor de BES-eilanden, die een cruciale basis biedt voor geïnformeerde besluitvorming en duurzame ontwikkeling. In de week van 16 oktober worden op Curaçao en Bonaire workshops en openbare lezingen gehouden om ontwikkelingen op het gebied van klimaatinformatie en managementperspectieven te delen en prioriteiten voor verdere ontwikkeling te bespreken.

De klimaatscenario’s van het KNMI’23 zijn op 9 oktober aan minister Harbers gepresenteerd. Zelfs in het meest optimistische scenario zal het klimaat in de toekomst blijven veranderen, met grote gevolgen voor het Caribisch gebied. De scenario’s laten zien dat het Caribisch gebied warmer en droger zal worden. Dit zal worden ervaren als warmere periodes tijdens het regenseizoen en droger weer tijdens het droge seizoen. Van bijzonder belang voor Bonaire is de stijging van de zeespiegel, die in het scenario met lage emissies beperkt zou kunnen blijven, maar in het scenario met hoge emissies in 2100 meer dan een meter zou kunnen bereiken. De bovengrens zou boven de 3 meter kunnen liggen als vóór 2100 onzekere processen plaatsvinden, zoals het minder stabiel worden van de Antarctische ijskap. Op Sint Eustatius en Saba neemt in de toekomst de kans op zware orkanen met hevige regenval toe. Een Future Weather-experiment laat zien dat orkaan Irma in een warmer klimaat zelfs nog hogere windsnelheden en regenval zou hebben gehad.

De eerste versie van de Klimaateffectatlas voor de BES-eilanden zal naar verwachting in 2023 worden ontwikkeld en vormt de eerste fase van een lopend initiatief. Deze Klimaateffectatlas vertaalt wetenschappelijke kennis naar toegankelijke inzichten en biedt essentiële informatie over klimaatverandering. Het project is in april 2023 gestart en een demonstratie van het concept voor Bonaire zal worden opgenomen in de komende workshop in oktober. Aan het eind van het jaar zal de online Klimaateffectatlas, samen met een routekaart voor toekomstige ontwikkelingen, worden onthuld.

Samenwerking

De Klimaateffectatlas, gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met Stichting CAS als coördinator, heeft steun gekregen van verschillende organisaties. Andere bijdragende organisaties zijn onder meer het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), TERRAMAR museum, EcoVision, Wageningen Environmental Research (WENR), Instituut voor Milieuvraagstukken (VU-IVM), Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), Technische Universiteit Delft (TU Delft), Rijkswaterstaat (RWS), Informatiehuis Marien, Deltares, RVO.nl, en het Koninklijk Instituut van Taal-Land- en Volkenkunde (KITLV) en Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).

Dit project hangt nauw samen met andere regionale projecten zoals de ontwikkeling van een Klimaateffectatlas voor Curaçao: “KlimaKòrsou“, Restoration of resilience Dutch Caribbean, SEALINK and Paratus.

Meedoen?

In het onderzoeksprogramma Islanders at the Helm werken onderzoekers en partners uit het maatschappelijk middenveld samen om op maat gemaakte oplossingen aan te bieden/voor te stellen, gebaseerd op gedegen interdisciplinair onderzoek. Het doel is om nieuwe, duurzame en inclusieve strategieën te ontwikkelen in het licht van de huidige klimaatuitdagingen. Er is een Transatlantisch Platform (TAP) ontwikkeld dat cursussen, lezingen en workshops aanbiedt om de kennis en het bewustzijn over klimaatuitdagingen te bevorderen. De universiteiten in de regio, zoals de University of the West Indies St. Augustine Campus (Trinidad & Tobago – British Caribbean), University of the US Virgin Islands (UVI- US Caribbean), de Inter-Continental University of the Caribbean (Curaçao – Nederlands Caribisch gebied), Instituto Pedagogico Arubano (Aruba – Nederlands Caribisch gebied), The National Archaeological Museum Aruba (Aruba – Nederlands Caribisch gebied) en de Universiteit van Sint Maarten (Sint Maarten en Saint Martin – Nederlands en Frans Caribisch gebied) zijn integrale partners in de TAP omdat ze eerdere lezingenreeksen georganiseerd hebben. Er wordt erkend dat samenwerking binnen het hele Koninkrijk hand in hand gaat met integratie in het hele Caribisch gebied. Als onderdeel van de nieuwste installatie van de TAP zullen er openbare lezingen en workshops plaatsvinden op Bonaire en Curaçao:

Openbare lezing voor Curaçao op 17 oktober wordt georganiseerd in samenwerking met NAAM (National Archaeological Anthropological Memory Management) en het Curaçao Climate Change Platform:

https://www.linkedin.com/posts/islanders-at-the-helm_public-lecture-17-october-2023-location-activity-7113127720611368960-5qvq?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Openbare lezing voor Bonaire op 19 oktober wordt georganiseerd in samenwerking met Terramar Museum: 

https://www.linkedin.com/posts/islanders-at-the-helm_public-lecture-19-october-2023-location-activity-7115267851241828352–8Zi?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Blijf op de hoogte door een bezoek te brengen aan: https://klimakorsou.com/

Related posts

Wegbeschadiging ontdekt op kaya Aruaco

EA News Author

Nieuwe coronaprik van Novavax zonder mRNA beschikbaar op Bonaire

EA News Author

Vier dynamische jongeren met een liefde voor sport stelden zich voor het nieuwe bestuur van AVB

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message