Lokaal/ArubaDutch

Klaar voor een nieuw schooljaar

P4 Best Dad Ever

Het is weer het begin van een nieuw schooljaar en de meeste mensen weten al dat de lokale stichting Telefon pa Hubentud (jeugdhulplijn) verschillende lezingen met verschillende onderwerpen aan scholen op Aruba aanbiedt. Voor het schooljaar 2023-2024 is het team van Fundacion Telefon pa Hubentud, dat alleen uit de directeur en twee maatschappelijk werkers bestaat, goed voorbereid om deze lezingen op de verschillende scholen te geven. EA news heeft onlangs contact opgenomen met Fundacion Telefon pa Hubentud om wat meer informatie te krijgen over de lezingen die aan de scholen worden aangeboden.

Dit jaar viert Fundacion Telefon pa Hubentud haar 24-jarig bestaan op ons kleine eiland. Telefon pa Hubentud, een stichting die niet onbekend is binnen de lokale gemeenschap, is een gemakkelijkere manier voor kinderen en tieners om hulp en begeleiding te vinden tijdens momenten in het leven waarin ze moeilijkheden kunnen ondervinden. De mogelijkheid om gratis te communiceren door te bellen naar 131, een e-mail te sturen of te chatten via WhatsApp is van groot belang voor het welzijn en de groei van het kind. Op basis van informatie die specifiek is verzameld bij de hulplijn in Nederland en Curaçao, heeft Fundacion Telefon pa Hubentud besloten om het anders aan te pakken. Op Aruba hebben ze geëxperimenteerd met het opnemen van jongvolwassenen in de groep van vrijwillige mentoren. Een experiment dat succesvol was. Van de kant van de stichting kunnen ze, afhankelijk van het onderwerp van de gesprekken die ze voeren, de volgende hulp bieden:
– Primaire Preventie: voorkomen van problemen door ondersteuning te bieden aan de beller
– Secundaire preventie: herkennen van het dreigende probleem en de beller ondersteunen bij het vinden van oplossingen
– Derde preventie: voorkomen dat de persoon die belt een negatief resultaat blijft ervaren van een probleem. Meestal kan dit resulteren in een doorverwijzing naar een meer gespecialiseerde hulpverlening.

Lezingen op school
Zoals we weten gaat het team van Fundacion Telefon pa Hubentud langs verschillende scholen op Aruba en geven daar presentaties en lezingen over het werk dat zij als stichting doen, maar op verzoek van de scholen geven ze ook workshops en werken ze aan verschillende projecten met onderwerpen als pesten, echtscheiding, seksualiteit en afhankelijk van de behoeften van elke groep passen zij de informatie die wordt gegeven aan de doelgroep die zij hebben. We hebben met Kimberly de Cuba, sociale werkster bij Fundacion Telefon pa Hubentud gesproken om meer over het onderwerp te vertellen. Kimberly vertelde dat Fundacion Telefon pa Hubentud 16 onderwerpen behandelt en dat al deze onderwerpen kunnen worden aangepast aan de leeftijd en interesses van elke groep.

Het eerste project waar Fundacion Telefon pa Hubentud zich op richtte was het onderwerp Pesten. Dit onderwerp wordt voortdurend gevraagd door scholen en het is een onderwerp waar veel kinderen en tieners begeleiding bij nodig hebben. Het interessante aan dit onderwerp is dat Fundacion Telefon pa Hubentud zich niet alleen richt op kinderen en tieners, maar ook op ouders en leerkrachten. De informatie die ze geven kan wordt vanaf 4 jaar tot 24 jaar aangepast. Kimberly legde ook uit dat de meeste onderwerpen waarover ze lezingen geven op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn, bijvoorbeeld het onderwerp Kinderrechten, Waarden en Normen, Pesten.

Het onderwerp Kinderrechten wordt over het algemeen in twee vormen aangeboden: er is het lezinggedeelte dat 45-60 minuten duurt, en je hebt het projectgedeelte dat afhankelijk is van elk project. Het projectgedeelte van dit onderwerp kan een paar maanden in beslag nemen. Een ander onderwerp dat Kimberly met ons heeft behandeld is Waarden en Normen. Tijdens ons gesprek zei Kimberly dat het belangrijk is voor scholen om te weten dat ze dit onderwerp aan het begin van het schooljaar zullen aanbevelen. Sommige scholen besluiten er een pakket van te maken en vragen om meerdere lezingen gedurende het schooljaar. In dit soort gevallen heeft Fundacion Telefon pa Hubentud ook hun eigen aanbevelingen voor het einde van het schooljaar. Om de studenten te helpen een sterke basis te leggen voor hun schooljaar, raadt Fundacion Telefon pa Hubentud de lezing over Waarden en Normen aan, dit kan hen helpen een succesvol schooljaar te hebben. Maar zoals eerder gezegd, hangt het af van de groep. Sommige lezingen zoals “Wie ben ik” worden aanbevolen aan het einde van het jaar in de 5e klas of aan het begin van de 6e klas. Deze lezing helpt de leerlingen echt na te denken over zichzelf en hun medeleerlingen, hoe ze hen kunnen beïnvloeden en hoe ze daaraan kunnen werken. Deze lezing geeft leerkrachten ruim de gelegenheid om leerlingen te helpen of bij te staan als ze het moeilijk hebben. Aan het eind van de 6e klas beveelt Fundacion Telefon pa Hubentud de lezing over groepsdruk aan. De belangrijkste reden om deze lezing aan het eind van het jaar te geven, is omdat ze dan naar de middelbare school gaan en dit is waar de meeste leerlingen voor het eerst te maken krijgen met groepsdruk. Deze lezing geeft studenten de middelen om met deze uitdagingen om te gaan.

Kimberly legde ook uit dat een onderwerp dat de laatste tijd veel aandacht krijgt het onderwerp Cyberworld is. Deze lezing wordt ook gegeven in de 6e klas of op de middelbare school, omdat dit de leeftijdsgroep is die meestal in aanraking komt met Cyberworld. Dit onderwerp is heel algemeen en je kunt er verschillende kanten mee op, afhankelijk van de groep tieners. Ze kunnen de richting uitgaan van sexting, waarbij ze kunnen uitleggen dat mensen naaktfoto’s versturen en wat de gevolgen hiervan zijn. Maar ze krijgen ook informatie over hoe ze het internet op een verantwoordelijke manier kunnen gebruiken. De andere richting die populair is, is het cyberpesten. Cyberpesten is relatief nieuw in onze gemeenschap, maar we horen er steeds meer over.

Een ander onderwerp dat steeds populairder wordt op Aruba is het onderwerp Motivatie waarbij de leraren ook hulp kunnen krijgen van Fundacion Telefon pa Hubentud om de leerlingen te motiveren tijdens het schooljaar. Kimberly vertelde ook dat een ander onderwerp waar scholen steeds vaker om vragen nu Communicatie is. Dit onderwerp is aangevraagd voor de ouders waar scholen ervoor kiezen om informatieavonden te organiseren met lezingen over communicatie. Vooral voor de ouders die kinderen hebben die binnenkort tieners zullen worden, kan deze lezing erg nuttig zijn. Ouders betrekken bij het begrijpen hoe hun kinderen opgroeien en hen helpen succes te boeken. Hoewel onze huidige situatie is veranderd, vertelde Kimberly dat ze in 2020, toen kinderen thuisbleven en online lessen kregen, ook het onderwerp Het nieuwe normaal introduceerde. Deze lezing opende een veilige ruimte waar kinderen en tieners konden vertellen hoe ze het vonden om altijd thuis te zijn.

Aangezien het onderwerp gelijkheid de laatste jaren steeds populairder wordt, hebben wij aan Kimberly gevraagd of er lezingen over dat onderwerp zijn. Kimberly legde uit dat ze een onderwerp hebben dat zich richt op gelijkheid en discriminatie. Dit zijn onderwerpen die ze belangrijk vinden omdat we in een multiculturele gemeenschap leven, maar dat er nog steeds veel discriminatie is. Op Aruba is het heel gewoon om de minimarkt ‘de Chinees’ te noemen, zonder dat je je realiseert dat dit een vorm van discriminatie is. Oproep aan alle leraren en schoolhoofden om contact op te nemen met Fundacion Telefon pa Hubentud, een afspraak te maken, uw pakket op maat samen te stellen en uw leerlingen te ondersteunen om beter te presteren.

Den bo Bario
Tijdens de zomervakantie heeft het team van Fundacion Telefon pa Hubentud verschillende wijken op het eiland bezocht om informatie en begeleiding te bieden aan ouders, kinderen en tieners. Het doel van dit project is om rechtstreeks vanuit de gemeenschap te horen hoe het is om in de buurt te wonen en met welke uitdagingen ze te maken hebben.

Best Dad Ever
Het project Best Dad Ever is een project dat in 2017 is begonnen, toen een studente haar eindstage moest doen bij Fundacion Telefon pa Hubentud. Als onderdeel van haar eindstage moest deze studente een onderzoek uitvoeren naar de interesse van mannen om een rol te spelen in het leven van hun kind(eren). Op basis van de resultaten van dit onderzoek is het project Best Dad Ever ontstaan. In 2019 voerden ze de pilot uit met 9 deelnemers en merkten al snel dat dit een te grote groep was voor dit type cursus. Om wat meer uit te weiden: Best Dad Ever heeft 10 sessies die verdeeld zijn over 2 sessies per week. Tijdens deze sessies krijgen deze mannen soms te maken met trauma’s waar ze zich niet bewust van waren of die ze nog steeds niet hebben verwerkt. Ze krijgen de kans om deze trauma’s in een veilige ruimte te verwerken en dit is ook de reden waarom de groepen nu kleiner zijn. Afhankelijk van het onderwerp van de avond brengt Fundacion Telefon pa Hubentud ook psychologen of verloskundigen mee. De volgende cursus start op 3 oktober 2023 en dit is de laatste cursus voor 2023. Er zijn nog twee plekken beschikbaar, dus neem contact op met Fundacion Telefon pa Hubentud om je plek veilig te stellen.

Maand van de verjaardag
Naast het vieren van hun verjaardag op 20 november, is dit ook de officiële Internationale Dag van het Kind. Fundacion Telefon pa Hubentud streeft ernaar om een nieuw project te lanceren of te presenteren aan de lokale gemeenschap. Het onderwerp wordt gekozen op basis van de gesprekken, e-mail en chatgesprekken. Wees in afwachting van het project van dit jaar.

Voor meer informatie, om een afspraak te maken of om lezingen op school te plannen, kun je contact opnemen met Fundacion Telefon pa Hubentud op 588-4011 of stuur een e-mail naar telhubentud@gmail.com.

Fundacion Telefon pa Hubentud is een non-profit organisatie en is uitsluitend afhankelijk van de donaties die worden ontvangen door de goedhartige mensen in onze lokale gemeenschap.

P4 Anuncio Docente

Related posts

Voortdurende groei internationale aankomsten op Bonaire

EA News Author

Kario Marcel Pereira Actor Arubiano in Netflix-film

EA News Author

Premier Evelyn Wever-Croes: Aruba zal gastheer zijn van de eerste klimaat- en energieconferentie; de Caribbean Climate & Energy Conference (CCEC)

EA News Author

1 comment

Klaar voor een nieuw schooljaar - Notisia 365 September 1, 2023 at 12:36 pm

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message