DutchNederland

Historische afsluiting van 25 jaar PIVA-platform: Nieuwe start in 2024

Piva Groep.1

Het Persoonsinformatievoorziening Nederlandse Antillen en Aruba (PIVA) Platform heeft tijdens de laatste bijeenkomst van dit jaar stilgestaan bij het 25-jarig bestaan en kondigt een nieuwe fase aan. Vanaf 1 januari 2024 zal het platform onder de nieuwe naam Koninkrijksplatform voor Caribische Burgerzaken (KCB) een frisse start maken.

25 jaar evolutie van PIVA-platform: nu KCB voor verbeterde burgerzaken

Het PIVA-platform werd in 1999 opgericht om de kwaliteit van de bevolkingsadministratie te waarborgen door samenwerking tussen de eilanden en Nederland. In de afgelopen 25 jaar heeft het zich ontwikkeld tot een platform dat zich richt op diverse aspecten van burgerzaken. De nadruk zal liggen op het verbeteren van de kwaliteit door samenwerking.

“Bij het aantreden in mijn functie als Unit Manager burgerzaken in Sint-Eustatius, heb ik gemerkt dat burgerzaken door velen over het hoofd zijn gezien. We missen een duidelijke aanwezigheid en veel mensen begrijpen niet de relevantie van ons werk. Ik wil dit veranderen door het publiek voor te lichten en ondersteuning te bieden aan onze partners, zowel binnen als buiten OLE (openbaar lichaam Sint-Eustatius). Door deze inspanningen te verrichten, kunnen we de efficiëntie van ons werk verbeteren.” – Nadine Busby, Burgerzaken Sint Eustatius

NVVB lidmaatschap brengt nieuwe kansen

In 2024 worden de afdelingen burgerzaken van de zes Caribische eilanden volwaardige leden van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). De NVVB neemt de bestuurlijke lobby van het platform over. De NVVB behartigt sinds 1994 met succes de belangen van haar leden op het gebied van persoonsinformatiemanagement, identiteitsmanagement, verkiezingen en dienstverlening & innovatie. De NVVB betrekt de leden actief bij haar werkzaamheden als belangenbehartiger, verbinder, vernieuwer en ontzorger. Dit geldt straks ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk, waardoor ook deze belangen worden behartigd en zij een actieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van burgerzaken. Bovendien leidt dit tot een versterkt netwerk voor het gehele Koninkrijk.

Samenwerking en kennisdeling

De laatste platformbijeenkomst op Bonaire bracht belangrijke stakeholders bijeen: de hoofden en medewerkers burgerzaken van alle Caribische afdelingen binnen het Koninkrijk en vertegenwoordigers van de kabinetten van de gouverneurs van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Ook vertegenwoordigers van de uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en beleidsmedewerkers van de directie Digitale Overheid (DO) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namen deel aan de platformbijeenkomst. Andere deelnemers waren Centric, de leverancier van de burgerzakenapplicatie, de NVVB, de Immigratie en Naturalisatiedienst CN (IND), de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Belastingdienst CN.

De bijeenkomst stond in het teken van het optimaliseren van kwaliteit door het delen van kennis en vaardigheden. Het Caribisch deel van het Koninkrijk kampt met dezelfde uitdagingen als Europees Nederland op het gebied van burgerzaken, zoals personeelstekort. Dat vraagt om aandacht en verbetering van de efficiëntie, bijvoorbeeld in de vorm van verdere digitalisering van processen binnen de afdelingen burgerzaken.

Burgerzaken omvat alle informatie over de inwoners. Als alle instanties burgerzaken als uitgangspunt beschouwen, creëren we een uniform systeem. Burgerzaken kan bijdragen aan een betere ‘Quality of life’ voor de burgers. – Geward Bikker, Censo Aruba

Inspirerende toespraak van Gezaghebber Oleana

De waarnemend Gezaghebber van Bonaire, Nolly Oleana, hield een inspirerende toespraak tijdens de openingsceremonie. Hij benadrukte het belang van goed functionerende afdelingen burgerzaken in relatie tot de uitdagingen en groei van de eilanden. Hij riep op tot samenwerking en het vinden van gemeenschappelijke grond om elkaar te versterken.

“Laten we ons, als Rijksgenoten, gezamenlijk richten op de overeenkomsten die we met elkaar delen, in plaats van energie te verspillen aan het zoeken naar verschillen. Uiteindelijk moeten we in onze kracht gaan staan.” – Nolly Oleana.

Burgerzaken, een expertise op zichzelf

De afdelingen burgerzaken zijn van cruciaal belang en vereisen, naast een hoog integriteitsgevoel, specifieke kennis en expertise om fouten te voorkomen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. De gegevens in de bevolkingsadministraties zijn van groot belang voor de overheidsorganisaties die gebruikmaken van deze gegevens voor de uitvoering van hun taken. Medewerkers moeten goed opgeleid zijn en efficiënt kunnen werken. Een efficiënt werkend systeem komt de burger ten goede, met minder wachttijden en meer mogelijkheden om zaken digitaal af te handelen. Voor de afdelingen zover zijn om volledig te kunnen digitaliseren, moeten er veel voorbereidingen getroffen worden. Binnen het Koninkrijk is het ene (ei)land verder dan het andere. De verschillen kunnen worden overbrugd door kennis te delen en samen te werken.Meer synergie in 2024 en daarna

Het Koninkrijksplatform voor Caribische Burgerzaken (KCB) zal vanaf januari 2024 fungeren als een essentieel platform waar leden samenkomen om praktijkgevallen en trends in het Caribisch gebied te bespreken en kennis te delen. KCB zal dienen als een dynamische hub voor dialoog, het verkennen van nieuwe thema’s en het faciliteren van trainingen om kennis binnen het burgerzakendomein te delen. Wij nodigen ketenpartners van harte uit om zich aan te sluiten, wat zal bijdragen aan kortere communicatielijnen en het creëren van meer synergie.

Voor verdere informatie en contact kunt u terecht bij: secretaris@pivaplatform.org.

Konklushon Historiko Di 25 Ana Plataforma Piva Komienso Nobo Na 2024Piva1

Related posts

Kustwacht assisteert in zoekslag voor persoon op sunfish nabij Aruba

EA News Author

AHATA bezocht volgende generatie professionals om waardering te tonen

EA News Author

Inflatie lager op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message