DutchBonaire

EU-Ambassadeur Rene Van Nes Versterkt Samenwerking op Bonaire

Speciaalgezant

Begeleid door het Openbaar Lichaam Bonaire en International Desk Bonaire (IDB)

In een reeks bezoeken van 4 tot 6 september 2023 heeft de heer Rene Van Nes, Ambassadeur van de Europese Unie voor Guyana en Suriname met ook de verantwoordelijkheid voor de Overzeese Landen en Gebieden (OCT’s), waaronder Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Sint Barths, de betrekkingen tussen de Europese Unie en Bonaire versterkt. Deze reeks bezoeken, georganiseerd door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en ondersteund door de International Desk Bonaire (IDB), belichtte belangrijke kwesties en mogelijkheden op het eiland.

Op 4 september bracht EU Vertegenwoordiger Van Nes een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB). Tijdens het bezoek aan de RWZI werden presentaties gehouden over waterzuivering en de visie van WEB, evenals de resultaten van EU-ondersteuning aan WEB.

Op 5 september ontmoette Van Nes het Bestuurscollege van Bonaire. De gesprekken richtten zich op samenwerking tussen de EU en Bonaire, samenwerking met andere eilanden en het gebruik van Europese fondsen. Op dezelfde dag ontmoette de EU Vertegenwoordiger Speciaal Gezant Edison Rijna, waarbij discussies werden gevoerd over toekomstige samenwerking, EU-fondsenwerving voor Bonaire en projecten die door de EU worden ondersteund. 

Van Nes bezocht ook de mangroven van Lac Bay, waar hij zijn waardering uitsprak voor STINAPA’s inzet voor natuurbehoud. Hier leerde de EU Vertegenwoordiger meer over het ‘Lac Pa Semper-project’, gericht op duurzame recreatie, herstel van koraal- en zeegrashabitats, verbeterde handhaving en gemeenschapseducatie. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Resilience, Sustainable Energy, and Marine Biodiversity (RESEMBID) Programma en draagt ​​bij aan het behoud van Lac Bay en de omliggende mangrovebossen. Van Nes maakte ook een informatieve boottocht met STINAPA-rangers, waarbij hij de verschillende mangrovebossen verkende en STINAPA’s inspanningen zag om nieuwe kanalen uit te graven.

Dit bezoek benadrukte het belang van natuurbehoud op Bonaire en de steun van de Europese Unie daarbij, terwijl de waarde van de samenwerking tussen STINAPA en het Openbaar Lichaam Bonaire, via de International Desk Bonaire, werd benadrukt. De bezoeken benadrukten ook de samenwerking tussen de Europese Unie en het eiland Bonaire en onderstreepten de inzet voor milieu- en natuurbescherming. EU Vertegenwoordiger Van Nes benadrukte de bereidheid van de EU om samen te werken en steun te verlenen aan Bonaire en andere eilanden in de regio.

RESEMBID is een programma met 47 projecten, gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd door Expertise France – het ontwikkelingssamenwerkingsagentschap van de Franse regering, en ondersteunt inspanningen op het gebied van duurzame menselijke ontwikkeling in 12 Caribische overzeese landen en gebieden (OCT’s) – Aruba, Anguilla, Bonaire, Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Curaçao, Montserrat, Saba, Sint Eustatius, Saint Barthélemy, Sint Maarten en Turks- en Caicos eilanden.

Over het International Desk Bonaire (IDB)

Diverse EU-programma’s en VN-programma’s bieden veel kansen voor Bonaire op het gebied van kennisontwikkeling en financiële ondersteuning, zowel voor het OLB als voor belanghebbenden in de Bonaireaanse samenleving. Per 1 juli 2022 is daarom onder het Kabinet van de Gezaghebber een internationaal bureau ingericht als Territorial Authorised Officer (TAO) van Bonaire voor de Europese Unie.

International Desk Bonaire is een organisatorische entiteit van het Kabinet van de Gezaghebber, met als initiatief het verstrekken en delen van informatie over beschikbare Europese en andere internationale fondsen voor Bonaire.

Web Waterwasteplant

Related posts

Controles van de Kustwacht gedurende het Paasweekend

EA News Author

Voorlopige resultaten februari 2023 Toerisme op Bonaire: 15.811 stayover bezoekers

EA News Author

30 tiktokers uit de Verenigde Staten en Canada beleefden Curaçao

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message