Energy drinks, vooral gelijktijdig met alcoholinname. Het is bekend dat verschillende stimulerende middelen zijn opgenomen in de formules van verschillende energiedranken. Meer geloofwaardig is het argument dat energiedranken het cardiovasculaire geleidingssysteem beïnvloeden en leiden tot catastrofale gebeurtenissen via dodelijke aritmieën (1, 2). Het streven naar hogere niveaus van atletische prestaties en academisch succes leidt tot een geleidelijke toename van consumptie bij de jonge bevolking. Hoewel de stemming van een individu in de sociale omgeving beter wordt in een korte tijd na de consumptie van deze substraten, is de bewering over het verhogen van atletische en academische prestaties niet waar.
Een ander belangrijk onderwerp dat te weinig aandacht heeft gekregen, is dat onwetenschappelijke promoties door drankbedrijven, aantrekkelijke shows in openbare ruimtes, meer advertenties in leesbare en zichtbare media, en buitengewone sportactiviteiten als stimulansen voor het gebruik van de energiedranken de consumptie stimuleren door te dienen als valse modellen.
De belangrijkste zorg is dat deze dranken gemakkelijk kunnen leiden tot ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij jonge en oudere personen die onderliggende stille cardiovasculaire ziekte hebben. Vanwege hun hoge hoeveelheden cafeïne en andere substraten, kunnen gevaarlijke hartritmestoornissen gemakkelijk ontstaan in de harten van individuen die ze consumeren. Het probleem is dat er veel extra bronnen van cafeïne zijn die gemaskerd zijn door het etiket (3, 4). Veel voorkomende ingrediënten zoals guarana, ginseng en taurine hebben cafeïneconcentraties in verschillende energiedranken die gelijk zijn aan of hoger zijn dan die in koffie (3, 4).
Welke doses van een van deze stoffen met of zonder andere kunstmatige supplementen en/of alcohol meestal gevaarlijk kunnen zijn is een van de belangrijkste punten die onbekend blijven. In ieder geval lijkt het duidelijk dat energiedranken, sommige dranken en sommige supplementen die stimulanten bevatten, kunnen leiden tot kritieke en zelden onomkeerbare cardiovasculaire gebeurtenissen bij de jonge bevolking. Gezien deze criteria moet dit in grotere mate worden besproken in wetenschappelijke bijeenkomsten, overheidsinstanties van het ministerie van Volksgezondheid en openbare omgevingen voor het controleren van de inname van deze producten door middel van bijvoorbeeld roken bij de jonge bevolking. Erdem Kaşıkçıoğlu Department of Sports Medicine, Istanbul Faculty of Medicine, Istanbul University; İstanbul-Turkije.