DutchBonaire

De tijd van “Ja Meneer” is voorbij

M21

 M21, het verschil

Van 4 tot 6 maart was een Bonairiaanse delegatie in Nederland in het kader van onderhandelingen met betrekking tot de wijzigingen in de WolBES en de FinBES. Door Bonaire werden twee lijsten met punten gepresenteerd. Een gezamenlijke lijst van Bonaire, St Eustatius en Saba en een lijst met punten van Bonaire alleen. De lijst van de drie eilanden samen telde 17 punten. Van deze 17 punten werden 14 in hun geheel aangenomen, voor 2 punten werd een compromis bereikt en 1 punt moet nog diepgaander door de Raad van State bekeken worden. De lijst van Bonaire alleen bestond uit in totaal 13 punten, waarvan 11 in hun geheel aangenomen werden, voor 1 punt werd een compromis bereikt en 1 punt moet nog diepgaander door de Raad van State bekeken worden. Met andere woorden: 83% succes voor Bonaire en 93% succes voor de drie eilanden samen!

Perspectief

Naast het genoemde succes is het goed om dit resultaat in een juiste context cq perspectief te plaatsen. Deze wijziging van de WolBES en FinBES is al 3 jaar gaande. Het vorige Bestuurscollege heeft daar geen werk van gemaakt en pas op het laatst hebben ze een brief verstuurd, waarin ze met slechts drie punten akkoord wilden gaan, namelijk: wijziging van het aantal leden van de Eilandsraad, wijziging van het aantal gedeputeerden en het afschaffen van de functie van Rijksvertegenwoordiger. Dit was zonder dat de Eilandsraad hiervan kennis had, laat staan dat de bevolking ervan op de hoogte was. Pas toen Nederland het proces wilde afronden en de Eilandsraad hierbij wilde betrekken, kwam de Eilandsraad erachter dat er een brief was verstuurd met wensen van het vorige Bestuurscollege. Op dat moment heeft de huidige Eilandsraad het proces stopgezet en een verzoek ingediend om als volksvertegenwoordigers input te kunnen geven. Zodoende hebben wij het punt bereikt waar wij nu staan. Eindelijk werd aan onze volksvertegenwoordigers de kans gegeven om aan het proces deel te nemen. Met andere woorden: zij hebben de WolBES en de FinBES willen wijzigen, zonder medeweten van de Eilandsraad en zonder medeweten van het volk. Hiermee kunnen wij zeggen dat het tijdperk van “ja meneer” ten einde is.

Lof voor onze leider

Zonder iets af te doen aan de bijdrage van anderen, willen wij van M21 onze leider Daisy Coffie feliciteren met het werk dat ze als leider van de Bonairiaanse delegatie heeft verricht en als degene die in Nederland namens Bonaire het woord heeft gevoerd. Wij zijn zeer tevreden, wij hebben met onze leider meegeleefd en wij zijn op de hoogte van het werk dat ze heeft gedaan, niet alleen als volksvertegenwoordiger of als woorvoerder van de Bonairiaanse delegatie, maar ook als bemiddelaar om de groepen en eilanden bij elkaar te houden. Dit heeft ze op aangename wijze gedaan, zodat iedereen met elkaar kon samenwerken en tot goede resultaten kon komen voor alle drie de eilanden. Wij bedanken Daisy Coffie, de andere leden van de Eilandsraad, de leden van het Bestuurscollege, alle adviseurs en alle anderen voor hun bijdrage aan deze mijlpaal voor Bonaire.

Vriend en vijand kunnen zeggen wat ze willen, maar deze prestatie is een geweldige prestatie. Vooral het feit dat men eindelijk niet meteen het hoofd heeft gebogen voor Nederland door gebrek aan verbondenheid met ons volk of simpelweg vanwege luiheid en/of onbekwaamheid om voor het volk op te komen. Van nu af aan moet Nederland er rekening mee houden dat de tijd van “ja meneer”, de tijd van jaknikkers voorbij is en dat er bekwame mensen zijn om voor het volk op te komen.

Related posts

Weersverwachting tot vrijdag 29 december 2023

EA News Author

Weersverwachting tot donderdag 13 juli 2023

EA News Author

Parlementslid Miguel Mansur: De werkgever heeft de werknemer nodig en de werknemer heeft de werkgever nodig maar beide hebben een efficient overheid nodig

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message