DutchSint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft besloten haar monetaire beleid verder aan te scherpen

Eng The Centrale Bank Van Curacao En Sint Maarten 1

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft besloten haar monetaire beleid verder aan te scherpen door de beleningsrente1 met 25 basispunten te verhogen naar 5,75%. Dit besluit werd genomen als reactie op de verhoging van de Fed Funds-rente in juli en een mogelijke verdere verhoging in september.

Hoewel de bruto officiële reserves en de importdekking in de eerste acht maanden van dit jaar zijn toegenomen, wordt verwacht dat ze tegen het einde van 2023 nog steeds zullen afnemen. De daling zal echter minder uitgesproken zijn dan in 2022. Daarom verwacht het Monetary Policy Committee (MPC)2 van de CBCS zal de economische en monetaire ontwikkelingen in de monetaire unie nauwlettend blijven volgen en de monetairbeleidskoers indien nodig aanpassen.

 

Volgens de laatste projectie zal het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans van de monetaire unie naar verwachting dalen van 19,4% van het bbp in 2022 naar 13,5% van het bbp in 2023. “Het cijfer voor 2023 is met 0,7 procentpunt naar beneden bijgesteld ten opzichte van de schatting van juni, voornamelijk als gevolg van een lager verwacht tekort op de lopende rekening, verzacht door een iets lager nominaal bbp-niveau voor de monetaire unie. Het lagere tekort op de lopende rekening is het resultaat van een minder negatieve netto-export van goederen en diensten, gecombineerd met sterkere verbeteringen van de inkomens- en lopende overdrachtssaldi”, aldus CBCS-directeur, Dr. José Jardim. De verwachting is dat de netto-export van goederen en diensten in 2023 minder negatief zal zijn, voornamelijk als gevolg van hogere verwachte deviezeninkomsten uit bunkeractiviteiten in de hele monetaire unie.

Daarentegen is de voorspelling van de deviezenontvangsten uit toerisme en scheepsreparatieactiviteiten naar beneden bijgesteld als gevolg van lagere verwachte inkomsten op Curaçao. Ondertussen zijn de prognoses voor de totale import vrijwel onveranderd gebleven”, voegde hij eraan toe. In de eerste acht maanden van 2023 zijn de bruto officiële reserves met NAf.109,7 miljoen toegenomen. De stijging van de reserves was voornamelijk het gevolg van de instroom van middelen uit het trustfonds van de Wereldbank voor de wederopbouw van Sint Maarten en de overdrachten van middelen uit het buitenland door pensioenfondsen, getemperd door de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken uit het buitenland. de CBCS. Niettemin zullen de bruto officiële reserves naar verwachting het hele jaar licht dalen, omdat de verwachte externe financiering en kapitaaloverdrachten het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans niet zullen dekken.

1 De beleningsrente is de rente waartegen commerciële banken kunnen lenen bij de CBCS in geval van een liquiditeitstekort.

2 Het Monetary Policy Committee bespreekt de economische en monetaire ontwikkelingen en de monetairbeleidskoers ten minste op kwartaalbasis. Het Monetary Policy Committee neemt besluiten over de monetairbeleidskoers en de inzet van monetaire beleidsinstrumenten die zijn bekrachtigd door de Raad van Bestuur van de CBCS.

De importdekking steeg van 4,7 maanden eind 2022 naar naar schatting 4,8 maanden in augustus 2023, gedreven door de stijging van de bruto officiële reserves, terwijl de verwachte doelimport van goederen en diensten vrijwel onveranderd bleef. In lijn met de verwachte daling van de reserves voor het hele jaar zal de importdekking naar verwachting dalen tot 4,6 maanden eind 2023, nog steeds ruim boven de norm van drie maanden. Ondertussen is de liquiditeit van de commerciële banken tot begin september enigszins toegenomen, na bijna te zijn gehalveerd in 2022.

Na de rentetarieven in 2022 agressief te hebben verhoogd, bleef de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) haar beleidsrente verhogen, zij het in een langzamer tempo, omdat de inflatie in 2023 hoog is gebleven. De verwachting is dat, hoewel de mondiale inflatie zal afnemen, onder meer Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod, de monetaire verkrapping door de centrale banken en de lagere prijzen voor olie en andere grondstoffen, zal deze hoog blijven. De Fed heeft de beleidsrente tot nu toe in een langzamer tempo verhoogd en in juni 2023 zelfs ongewijzigd gelaten als gevolg van de lagere inflatieverwachtingen.

Zoals de zaken er nu voor staan, zijn de toekomstige beslissingen van de Fed afhankelijk van de ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie, werkgelegenheid en bankenstress. “Een wijziging van de Federal Funds Rate heeft onmiddellijk invloed op de internationale geldmarkttarieven en daarmee op de rentetarieven op de geldmarkt van de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten als NAf. is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar”, geeft Jardim aan.

“Als reactie op de verhoging van de Fed Funds-rente in juli, een mogelijke verdere verhoging in september, en om te voorkomen dat de binnenlandse geldmarktrente, met name die op depositocertificaten (CD’s), de beleningsrente overschrijdt, heeft de CBCS besloten om de beleningsrente met 25 basispunten te verhogen tot 5,75%, met ingang van 18 september 2023. Bovendien zal de CBCS langere looptijden (d.w.z. 12, 26 en 52 weken) blijven aanbieden op haar tweewekelijkse veilingen van cd’s met als doel om de liquiditeit van de banken in eigen land langer vast te houden om het behoud van een solide valutapositie te ondersteunen”, besluit Jardim. sxm-talks.com

Related posts

Onderzoek door de Rijksrecherche zal duidelijkheid brengen naar de feiten van het incident op Saba

EA News Author

Voor maart 2023 blijven de resultaten van het toerisme indrukwekkend in Aruba

EA News Author

Bezoek van de Minister van Justitie Shalten Hato aan de Kustwacht en Curaçaose militairen

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message