BonaireDutch

Daisy Coffie: Nog een voorbeeld van Nederlandse ongelijkheid

Daisy Coffie

De ongelijkheid in het betalen van kinderopvangkosten toont opnieuw aan dat we serieus moeten overleggen met Nederland om de uitvoering van directe maatregelen te garanderen. Op 10-10-10 werd Bonaire een integraal onderdeel van Nederland en op basis van artikel 134 van de Nederlandse grondwet werd Bonaire opgericht als een Publieke Entiteit van Nederland. Om aan de bijzondere omstandigheden in de Caribische Nederlanden te voldoen werd een wijziging in de Nederlandse grondwet aangebracht en werd Bonaire onder artikel 132a van de Nederlandse grondwet geplaatst en werd Bonaire uit de Statuten van het Koninkrijk gehaald. Met artikel 132a wilde men rekening houden met de verschillen tussen de situatie in het Caribisch gebied en de situatie in Europa. Het was nooit de bedoeling van het artikel om de Nederlandse bevolking van Bonaire te beschadigen en zeker niet om een politiek van apartheid te creëren.

We hebben echter gemerkt dat in de praktijk als we tweederangsburgers creëren, hoewel we onder dezelfde grondwet vallen, we dezelfde individuele nationaliteit hebben, met dezelfde staat-generaal en met dezelfde centrale regering.

In hun coalitieovereenkomst schrijft het huidige kabinet zelf dat ze meer inspanningen zullen leveren omdat we op Bonaire wonen en werken. Dit geldt ook voor burgers die in Groningen, Limburg, Den Haag of Amsterdam wonen. Zo simpel is het.

M21 neemt nu nota van een brief van de opvangvereniging op Bonaire, waarin staat dat 32 kinderen in totaal die worden opgevangen voor een totaal van 3000 kinderen die opvang krijgen op een manier die de ouders in staat stelt om te werken, worden gediscrimineerd en ongelijk behandeld als die in Nederland. Aan de ene kant vereist het dat er dezelfde kwaliteit van ontvangst moet zijn, zowel wat betreft de eisen voor het gebouw als wat betreft het opleidingsniveau van de leiders. Kwaliteit in het onderwijs is iets wat M21 zonder meer steunt, maar aan de andere kant moet de financiering van de instellingen in een gezonde verhouding zijn om te kunnen reageren op de kwaliteitsvereisten. De claim van de vereniging is gebaseerd op het feit dat voor de dagopvang 4 keer minder wordt betaald dan het tarief in Nederland, terwijl voor de na-schoolopvang het tarief de helft van dat in Nederland is. M21 heeft begrepen dat het nu opnieuw een onderzoek gaat doen om het tarief te bepalen en indien nodig aan te passen. En hoewel ze zo uiteenlopend zijn, kunnen ze de initiatieven financieel niet volgen en worden ze gedwongen om hun instituut te sluiten.

Vorig jaar was er een demonstratie met het thema DIFFERENCE YES, DISCRIMINE NO. Steeds meer in Nederland zijn er bewegingen, zoals onder meer het College voor Mensenrechten dat de Nederlandse overheid oproept om deze ongelijke behandeling te stoppen. M21 is van mening dat als er geen akkoord kan worden bereikt waarbij er daadwerkelijk wordt gewerkt aan het elimineren van alle ongelijkheden, dan moet er eerst een politiek overleg worden gehouden op Bonaire om dit probleem op nationaal niveau aan te pakken. En we moeten niet vergeten dat zolang we geen volledige zelfbestuur hebben de weg om het gedrag van Nederland in dit opzicht bij de Verenigde Naties aan te klagen heel open is. Als Insular Council die het hele Bonaire volk vertegenwoordigt, kunnen we deze behandeling die steeds meer tekenen van apartheid vertoont niet langer accepteren.

Related posts

Aruba Lions Club organiseert informatieavond

EA News Author

Lokaal schrijftalent met spoken word over geluk

EA News Author

Maak je klaar voor de Aruba Art Fair 2023

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message