BonaireDutch

Daisy Coffie: De Bonairiaanse gemeenschap en de rechten van de mens

Daisy Coffie

Deze week wordt voor de eerste keer het Pride-evenement georganiseerd. Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om met een stuk onderwijs over de rechten van de mens bij te dragen aan onze gemeenschap. De rechten van de mens vormen de basis voor de waardigheid en gelijkheid van elk individu. Het zijn universele rechten die vastgelegd zijn in internationale verdragen en normen en die door de regering gewaarborgd worden t.b.v. alle burgers, ongeacht ras, gender, godsdienst, politieke opinie, seksuele oriëntatie of andere factoren. De rechten van de mens geven bescherming aan de fundamentele vrijheden die nodig zijn voor een volwaardig leven, zoals het recht op vrijheid van meningsuiting, van vereniging en van godsdienst, het recht op onderwijs en werk en het recht op leven.

Als één of meer mensen zich gediscrimineerd of onderdrukt voelen, kunnen ze dit tot uitdrukking brengen of weerstand bieden, wat onlusten en politieke conflicten zal oproepen. Daarom is respect voor en bescherming van de rechten van de mens cruciaal om sociale rechtvaardigheid en politieke stabiliteit te bevorderen.

Bescherming van de rechten van de mens speelt bovendien ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van een gemeenschap. Als mensen hun rechten kunnen uitoefenen, worden ze hierdoor gemotiveerd om voluit te participeren en bij te dragen aan de gemeenschap. Dit staat de mensen toe om economisch en sociaal te groeien en de gemeenschap in zijn totaliteit kan meer voorspoed bereiken. 

Daarom is het belangrijk dat regeringen actief werken aan de bescherming van de rechten van de mens. Dit kan door middel van wetgeving, politiek en programma’s die gericht zijn op de implementatie en bescherming van de rechten van de mens. Er moet bewustzijn gecreëerd worden en onderwijs aangeboden worden. Door dit te doen kunnen wij bijdragen aan een gemeenschap waarin wij de rechten van de mens respecteren en waarborgen.

Alle mensen hebben rechten. Deze rechten zijn bedoeld om ons te beschermen tegen mensen die ons schade willen toebrengen, maar ook om ons te helpen samen te werken en in vrede samen te leven. In totaal worden 30 rechten beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een document dat in 1948 ondertekend is door de Verenigde Naties. De Verenigde Naties werden in 1945 opgericht, niet lang na het einde van de Tweede Wereldoorlog, met als doel om vrede te bewerkstelligen en te behouden in de wereld. Heden ten dage zijn bijna 200 landen lid van de Verenigde Naties. Ingekort en vereenvoudigd zijn de rechten als volgt: 

  1. Wij worden allen vrij en gelijkwaardig geboren.
  2. Discrimineer niet, om geen enkele reden.
  3. Het recht op leven, en te leven in vrijheid en veiligheid.
  4. Geen slavernij.
  5. Geen marteling.
  6. Je hebt rechten, waar je ook gaat: wij zijn allen gelijk.
  7. Voor de wet zijn wij allen gelijk.
  8. De wet beschermt de rechten van de mens. 
  9. Geen oneerlijke gevangenschap.
  10.  Het recht op een openbare berechting. 
  11.  We zijn onschuldig tenzij schuldig bewezen.
  12.  Het recht op privacy.
  13.  De vrijheid om in ons eigen land te gaan waar we willen en om naar believen te reizen.
  14.  Het recht op een veilige woonplek.
  15.  Het recht op een nationaliteit. 
  16.  Iedere volwassene heeft het recht om te trouwen en een gezin te stichten als hij of zij dat wil. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten, of ze nu getrouwd zijn of niet.
  17.  Het recht op eigendom. 
  18.  Vrijheid van denken.
  19.  Vrijheid om jezelf te uiten.
  20.  Het recht om publiekelijk samen te komen. 
  21.  Het recht op democratie. 
  22.  Sociale zekerheid. 
  23.  Het recht om een beroep uit te oefenen, tegen een redelijk loon, en om lid te zijn van een vakvereniging.
  24.  Het recht om te rusten na het werk en te ontspannen.
  25.  Voedsel en onderdak voor iedereen. 
  26.  Het recht op onderwijs.
  27.  Auteursrecht.
  28.  Een eerlijke en vrije wereld zodat we allemaal onze mensenrechten kunnen hebben over de hele wereld.
  29.  Verantwoordelijkheid. 
  30.  Niets of niemand kan jouw mensenrechten van je afnemen.

Samenvattend kunnen wij zeggen dat de rechten van de mens onontbeerlijk zijn voor een gemeenschap die gebaseerd is op waardigheid, inclusiviteit en rechtvaardigheid. Laten wij dus allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om te verzekeren dat de rechten van de mens beschermd en gerespecteerd worden. Onthou altijd dat wij allen gelijk zijn en als zodanig: laten wij elkaar en onszelf respecteren en laten zien dat wat het verschil ook moge zijn, wij in vrede met elkaar kunnen leven op dit klein stukje rots. Bon siman! 

Related posts

Weersverwachting tot donderdag 07 march 2024

EA News Author

Politieberichten van woensdag 17 mei tot en met vrijdag 19 mei 2023

EA News Author

Verken de weg naar Rincon

EA News Author

1 comment

Leave a Comment

Whatsapp Message