DutchSint Maarten

Cft: “Prioriteer vaststelling begroting 2024”

Prioriteer Vaststelling Begroting 2024

Sinds 2010 is Sint Maarten er nog geen enkel jaar in geslaagd om tijdig zijn begroting vast te stellen. Ook dit jaar is de situatie niet anders. Hierdoor ontbreekt een kader voor het doen van nieuwe uitgaven en investeringen. Het Cft roept de regering daarom op om de begroting 2024 zo snel mogelijk vast te stellen.

Sint Maarten is er sinds de staatkundige hervorming in 2010 in geen enkel jaar in geslaagd om voor 15 december van het voorafgaande begrotingsjaar een begroting vast te stellen. Het Cft spreekt al een aantal jaren zijn zorgen uit over het structureel te laat aanleveren van de vastgestelde begroting. De begroting vormt immers de autorisatie voor het doen van uitgaven en noodzakelijke investeringen. Het is van groot belang dat Sint Maarten uitvoering geeft aan de reeds opgestelde plannen van aanpak tot verbetering van het begrotingsproces. De Rijksministerraad heeft Sint Maarten, op advies van het Cft, verzocht om de begroting 2024 zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk op 31 maart 2024 vast te stellen.

Zorg en sociale fondsen

Het cumulatieve tekort van de zorgfondsen bedroeg eind 2022 ANG 274 miljoen. Naar verwachting loopt dit tekort de komende jaren verder op. Sint Maarten werkt aan hervormingen om het tekort terug te dringen. Hierbij kan worden ingezet op preventie en een verschuiving van de huidige zorg en middelen van de tweede- naar de eerstelijnszorg. Dit kan voorkomen dat patiënten in de toekomst duurdere tweedelijnszorg nodig hebben. Hervormingen zijn cruciaal om de bekostiging van de zorg te garanderen en de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen. Het Cft uitte meermaals zijn zorgen over de tijdige implementatie van hervormingen. Het uitstellen van hervormingen leidt tot een onhoudbare situatie met grote gevolgen voor de landsbegroting.

Daarnaast maakt het Cft zich zorgen over de sociale voorzieningen, met name over het ouderdomspensioen (AOV). Door de toenemende vergrijzing zal het aantal ouderen dat aanspraak maakt op een pensioenuitkering de komende jaren sterk toenemen. Verwacht wordt dat in 2029 de premie-inkomsten niet langer toereikend zijn voor de AOV-uitkeringen. Het Cft adviseert de regering om maatregelen te treffen, zodat de oudedagsvoorziening betaalbaar blijft. 

Investeringen 

In 2023 begrootte Sint Maarten ANG 90 miljoen aan investeringen. Voor een deel hiervan trok Sint Maarten een lening aan. Een groot gedeelte van deze investeringen is niet meer in 2023 uitgevoerd, maar zullen dit jaar tot uitvoering komen. Het Cft verzocht Sint Maarten om hier in de begroting 2024 rekening mee te houden. Ook verzocht het Cft Sint Maarten een meerjarige investeringsagenda op te nemen, zodat rekening kan worden gehouden met de beschikbare middelen en uitvoeringscapaciteit.

Related posts

Vergadering van dichters op Aruba

EA News Author

Weersverwachting tot woensdag 27 march 2024

EA News Author

Hulanda ta firma acuerdo cu Aruba y Sint Maarten tocante cooperacion riba tereno di energia sostenibel

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message