Dutch

Boek ‘Moederschap’, draagt steentje bij aan culturele uitwisseling in ons koninkrijk

Zuleika Coffie Overhandiging Maternity Boek Aan Loco Burgemeester

DEVENTER
Arubaanse model en actrice Zuleika Coffie overhandigde haar viertalig boek ‘MOEDERSCHAP’ aan de loco burgemeester van Deventer, dhr. Marcel  Elferink als openingshandeling van de expositie ‘DROOMBESTEMMING’,  geïnspireerd door ons Koninkrijk en onder auspiciën van de Oranjevereniging  ( https://deventeroranjevereniging.nl/kunstcircuit-2023/ )  De Oranjevereniging verzorgde  Caribische hapjes met medewerking van stichting AABA (Antilliaans en Arubaans Beraad Apeldoorn).
‘MOEDERSCHAP’ werd in de Covid-periode uitgegeven door LM Publishers (https://lmpublishers.nl/product/moederschap/).  Dit universeel boek is een interdisciplinair samenwerkingsproject tussen Zuleika en de bekende kunstenaar Gustave Nouel  (www.gustavenouel.nl).

De expositie DROOMBESTEMMING toonde werk van 25 kunstenaars uit de regio en was onderdeel van een culturele uitwisseling tussen het Moederland en het Caribisch Rijksdeel, Sint Maarten. Tussen Kunstcircuit (www.kunstcircuit.nl) en NIA  (www.nationalinstituteofarts.com/).  Tot 16 juli zijn er nog kunstwerken van deze bijzondere expositie, die culturele verbindingen tussen de rijksdelen zoekt, bij Kunstcircuit te zien.

Lilian Vos (Bibliotheek) coördineerde het hele pilot-project samen met de directrice van NIA en GN mocht als initiator adviseren. Dansdocent Manon van ‘t Spijker (www.base4dance.nl) ging samen met enkele dansers en beeldende kunstenaars/docenten  Rob van Putten en Annemarie van Uden naar Sint Maarten, nadat de docenten van NIA (www.nationalinstituteofarts.com/) Silvia Carty, Jonathan Van Anneman en Arlene Halley in Deventer hun expertise hadden gedeeld.

Kunstenares/docent Silvia Carty, gaf ook workshops bij zorgatelier Kunstwerkt aan ‘speciale’ kunstenaars bij Marianne de Bakker.
Art Brut galerie organiseerde ook een kunstveiling ter ondersteuning van hun uitwisseling met Sint Maarten. En bij kunstenaarsvereniging DAK gaf Silvia Carty, een geslaagde workshop Pop-Art aan regionale kunstenaars die GN begeleid. (https://www.deventeramateurkunstenaars.nl/lessen-en-bebegeleidings-1)

Culminatie van deze culturele uitwisseling was een voorstelling in de Deventer schouwburg, van het interdisciplinair project (Art2Fuse) van Base4Dance/Monon en de bk-docenten Rob en Annemarie.

Na de positieve evaluatie van dit (‘grassroot’) pilotproject, worden nu mogelijkheden onderzocht om ook de andere Overzeese Rijksdelen te betrekken bij culturele uitwisselingen, uitgebreid met muziek, theater, mode, literatuur en/of andere kunstdisciplines.

Dit initiatief wordt ondersteund door Lilian Vos (Bibliotheek programmaleider), de Oranjevereniging (DOV), Gemeente Deventer, Fonds voor de Cultuurparticipatie, Stichting Kunstwerkt, Stichting AABA en andere partners.

APELDOORN

Ook in Apeldoorn werd onlangs het viertalig boek ‘MOEDERSCHAP’, als een openingshandeling bij het multicultureel festival KOM, overhandigd aan wethouder Sunita Biharie, door Zuleika Coffie en GN.

KOM is een nieuwe, internationale multiculturele manifestatie, georganiseerd in Apeldoorn, waarbij diverse culturen elkaar ontmoeten en diversiteit troef is. Met muziek, dans, kunst(-performances), workshops, verhalen/gedichten, mode, kinderactiviteiten,  expositie en activiteiten van diverse deelnemende culturen. Ook met lekkere hapjes uit de Antillen, China, Turkije, Marokko, Ethiopië, Libanon, Indonesië, Afrika, Kaapverdische eilanden, Eritrea, Iran, enzovoorts… KOM staat voor kleurrijk ontmoeten, met thema Natuur, Cultuur en Diversiteit.

Dit alles dankzij onder anderen Amnesty, Energieke Maten, Zero Waste, IVN, Vluchtelingenwerk, Stichting Samenspraak en Stimenz.

De Arubaanse kunstenaar GN werd vanaf de start uitgenodigd voor snelportret-performances bij het KOM-festival.

In 2023 waren er ook schrijvers uit verschillende landen die uit hun boek voorlazen. Verrassend bij dit gedeelte was toen de in Amsterdam woonachtige Arubaanse actrice, model-coach en schrijfster, Zuleika Coffie, met het gedicht ‘RESPECT’, op emotionele wijze een intiem verhaal deelde met het publiek, in de vier meest gesproken talen op Aruba.  Het aanwezige publiek genoot zo van haar verhaal en acteren dat ze de schrijfster spontaan vroegen om meer gedichten voor te lezen…

Het is een droom om het boek ‘MOEDERSCHAP’ bij alle Caribische Rijksdelen te delen. Het viertalig boek ‘MOEDERSCHAP’ (met ondertitel: VAN DROOM TOT WERKELIJKHEID) is een samenwerkingsproject in ‘woord en beeld’ tussen twee erkende artistiesten uit Aruba, niet alleen met een ode aan het universele (particuliere) moederschap, maar ook het streven om een brug te helpen slaan tussen de Europese en Caribische rijksdelen en tussen hen en de rest van de wereld, in de artistieke zin van het woord.

Kom Festival ApeldoornDeventer Sxm Afronding ProjectZuleika Boekpresentatie ApeldoornApeldoorn WethouderSxm ArtistsEindvoorstelling Sxm In Deventer SchouwburgKunstveiling Bij Art BrutSilvia Carty Geeft Pop Art Workshop Bij DakGn Maakt Straatschetsen Bij Kunstcircuit

Related posts

Aanhouding in verband met dodelijk ongeval

EA News Author

Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant

EA News Author

SER Advies over Wijziging Eilandsverordening Eigendomsverkrijging Volkswoningen Curaçao

EA News Author

1 comment

Leave a Comment

Whatsapp Message