Lokaal/ArubaDutch

Bezoek van directeur-generaal Koninkrijksrelaties in het kader van het herdenken en compenseren van het slavernijverleden

Relacionnan Di Reino Conmemoracion Y Compensacion Pa Pasado Di Sclavitud

Eind maart ontving het Arubaanse Nationaal Archief (ANA) een bezoek van de heer. Roald Lappere, directeur-generaal van Koninkrijksrelaties, wil de digitalisering onder de loep nemen met de ANA en verschillende andere instanties in de Arubaanse erfgoedsector.

Bekijk dit bezoek in het kader van het bezoek van 3 staatssecretarissen die in de afgelopen 3 maanden Aruba en ANA hebben bezocht, om meer te weten te komen over het digitalisatieproject en om meer te weten te komen over Aruba’s geschiedenis met betrekking tot slavernij in het bijzonder. Dus in november vorig jaar kwam ANA op bezoek. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie, volgde op de heer Van Huffelen. Eric van den Burg, secretaris van het ministerie van Justitie en Veiligheid op 19 december, toen hij in Aruba was voor de verontschuldiging van minister-president van Nederland, de heer Van den Burg. Mark Rutte. In januari van dit jaar volgde een tweede bezoek. Gunaylu, staatssecretaris van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waar de gesprekken gingen over mogelijke samenwerkingsgebieden in het Koninkrijk en de mogelijkheden dat de samenwerking die al in Aruba is begonnen tussen verschillende instanties hierin past.

De Nederlandse regering, die zich bewust was van wat de ANA aan het doen was, de digitalisering en op haar beurt een systeem in werking stelde om de geschriften uit onze koloniale archieven leesbaar te maken in onze huidige typografie en tegelijkertijd toegankelijk te maken met haar zoekmethoden, gaf aan wat ze wilde bijdragen aan dit proces, om het proces te ondersteunen en te versnellen. Op deze manier, in het licht van het 160-jarig herdenkingsjaar van de afschaffing van slavernij, vanaf 1 juli 2023, kunnen meer mensen, zowel wetenschappers/onderzoekers als afstammelingen van degenen die slaven waren of die ook slaven bezaten, toegang hebben tot informatie over hun verleden. Interessant is dat wat hier wordt aangeboden, via het “Collection Aruba”-platform dat is gecreëerd in samenwerking tussen de BNA, UNOCA en ANA, ook online toegankelijk wordt gemaakt, niet alleen voor onze mensen in Aruba, maar voor het hele Koninkrijk en de hele wereld. Wie geïnteresseerd is, kan dit platform bezoeken via de website colection.aw waar hij kan zoeken in alle collecties van verschillende instanties, zowel lokale als Nederlandse, die deel uitmaken van dit prachtige project.

Het bezoek van de heer Lapperre was in het kader van gesprekken die in februari begonnen waren tussen Nederland en het Nederlandse Caribische gebied en Zuid-Nam, over het onderwerp van dispensatie, herdenking en compensatie. Dit bevestigde een deel van de toezeggingen die Nederland heeft gedaan, namelijk dat ANA zal helpen met het handgeschreven tekstherkenningsproces (HTR), waarbij documenten worden gedigitaliseerd, geanalyseerd en naar de Universiteit van Innsbruck, Oostenrijk, worden gestuurd om te worden verwerkt.

We hebben ook gesprekken gevoerd over mogelijke terreinen van samenwerking, zowel in het kader van de beschikbare fondsen als onderdeel van de compensatie en uitwisseling van koloniale archieven in Nederland in digitale vorm, zodat ze naar Aruba kunnen komen en we verder gaan met het werk om meer uit onze geschiedenis en koloniale verleden te halen. Aruba had al het teken gemaakt dat het zich in januari had overgegeven aan de strijd. Gebruik een digitale archiveringsset (met HTR) van Aruba die duidelijk is. De gedachte van ANA in dit geval is dat koloniale archieven, of ze nu in Aruba, Nederland, Corsica of op de andere gebieden zijn, één zijn van een gedeelde geschiedenis. En dat maakt archieven ook deel uit van ons culturele erfgoed dat ook gedeeld wordt en niet los kan worden gezien.

ANA nam de gelegenheid ook, samen met BNA, UNOCA en de Stichting Musea van Aruba (FMA), om de situatie van de faciliteiten waarin het grootste deel van ons cultureel erfgoed wordt bewaard en hun locatie te onderzoeken. Veel van ons erfgoed bevindt zich niet in geschikte faciliteiten om het te bewaren, terwijl veel van hen in de context van stijgende zeespiegel het risico lopen dat ze worden aangetast, ongeacht het ongunstige weer dat ook rampzalig voor hen kan zijn.

Op deze gelegenheid werd een Whitepaper overhandigd aan de heer. Hierbij wordt niet alleen de samenwerking tussen de verschillende instanties geïllustreerd, maar wordt ook de collectie.aw gezien als een model dat kan worden gebruikt voor het Nederlandse Caribisch gebied, maar ook het Caribisch gebied in het algemeen en regio’s die niet over voldoende middelen beschikken om digitalisering en online toegankelijkheid te realiseren. En het witboek illustreert ook dat uit deze digitale samenwerking van de verschillende instanties ook het idee ontstaat om samen te werken voor een multifunctionele faciliteit en een gemeenschappelijke opslag van hoog niveau voor alle instanties op het gebied van cultureel en historisch erfgoed. Dus een centrum waar de culturele erfgoedsector kan zorgen voor het veilig bewaren van onze nationale collecties en waar er ook een combinatie van taken en teams, maar ook kennis en expertise kan zijn.

Conmemoracion Y Compensacion Pa Pasado Di Sclavitud

Related posts

Weersverwachting tot vrijdag 29 december 2023

EA News Author

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezoekt Aruba, Curaçao en Sint Maarten

EA News Author

2023 is een sterk hersteljaar: mei 2023 bleek sterker te zijn dan mei 2022 en mei 2019!

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message