De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft op woensdag 18 september het
eerste exemplaar in ontvangst genomen van een onderzoeksrapport over sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer. Het rapport, opgesteld door Report App in samenwerking met About Workplace Harassment
(AWH) en Optima Arbodienst, legt de toenemende problemen rondom ongewenst gedrag op de werkvloer bloot en beschrijft de gevolgen voor zowel de arbeidsmarkt als de economie van Curaçao.
Hoewel de SER nog een formeel standpunt dient in te nemen over de inhoud van het rapport, wordt de
sociaaleconomische relevantie van het onderwerp erkend. De bevindingen in het rapport onderstrepen de
noodzaak van structurele verbeteringen binnen organisaties, waarbij rekening moet worden gehouden met de specifieke culturele en sociale context van het eiland.
Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de respondenten ooit te maken heeft gehad met ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie en (micro)agressie. Dit schaadt niet alleen het welzijn van werknemers, maar leidt ook tot lagere productiviteit en hoger personeelsverloop. Werknemers die zich onveilig voelen, melden zich vaker ziek of verlaten het bedrijf definitief. In de hechte Curaçaose gemeenschap, waar sociale banden en hiërarchie sterk aanwezig zijn, worden problemen vaak te laat of helemaal niet gemeld, wat de situatie verergert.
In sectoren zoals toerisme en zorg, essentieel voor de Curaçaose economie, zijn de gevolgen van sociale
onveiligheid op de werkvloer bijzonder groot. Werknemers in het toerisme hebben te maken met lange
werktijden en ongepast gedrag van toeristen, terwijl zorgpersoneel zich door schaarste en werkdruk extra
kwetsbaar voelt. De cultuur van wegkijken en problemen onder de tafel schuiven, belemmert het aanpakken
van ongewenst gedrag. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het welzijn van de werknemers, maar ook voor de
economische ontwikkeling van Curaçao.
Het is van belang dat de aanpak van deze problematiek nauw aansluit bij de culturele en sociale context van
Curaçao. Onafhankelijke en toegankelijke meldingssystemen en vertrouwenspersonen zijn van groot belang om werknemers de ruimte te geven incidenten veilig te rapporteren. Het rapport pleit daarnaast voor een sterkere juridische verankering van sociale veiligheid, zodat bedrijven verplicht worden een veilige werkcultuur te waarborgen.