Het prestigieuze congres van de International Small Islands Studies Association (ISISA) zal in 2027 plaatsvinden op Curaçao, dankzij de succesvolle bid van lokale onderzoekers Renske Pin, Steffen van Heijningen en Guido Rojer.
Wat is ISISA?
ISISA is een wereldwijd netwerk dat onderzoek en kennisuitwisseling over kleine eilanden bevordert. Het biedt een platform voor wetenschappers, beleidsmakers en andere belanghebbenden om unieke uitdagingen en kansen van eilanden te bespreken. ISISA is een vrijwillige, non-profit en onafhankelijke organisatie. Hun doelstellingen zijn om eilanden op hun eigen voorwaarden te bestuderen en vrije wetenschappelijke discussies aan te moedigen over zaken zoals insulariteit, afhankelijkheid, hulpbronnenbeheer en het milieu.
ISISA werd officieel opgericht in 1992 tijdens de “Islands of the World III” conferentie in Nassau, Bahamas, en het ISISA-congres brengt experts samen om duurzame oplossingen voor problemen zoals klimaatverandering, economische ontwikkeling en cultureel behoud te vinden. Het evenement stimuleert samenwerking en innovatie, en helpt beleidsmakers geïnformeerde beslissingen te nemen.
Eerdere edities zijn bijvoorbeeld georganiseerd op locaties zoals Prince Edward Island (Canada), Lesbos (Griekenland), en Hainan (China). Elk congres heeft een specifiek thema dat aansluit bij de actuele uitdagingen van de gastheerlocatie. De aankomende editie vindt plaats op Lombok, Indonesië, van 25 tot 29 juni 2024, met het thema “Islands and Resilience: Global Opportunities”.
Curaçao in 2027
Het congres in 2027 biedt Curaçao een unieke kans om de rijke cultuur, prachtige natuur en innovatieve projecten te presenteren aan een internationaal publiek. Het zal de internationale ambities van Curaçao als beoogd centrum van kennis en innovatie versterken.
Het initiatief wordt breed gedragen doorde Universiteit van Curaçao (UoC), de Universiteit van Aruba (UA), de University of St. Martin (USM), NAAM en CARMABI, allen partners. Daarnaast wordt het financieel ondersteund door de programmacommissie Caribisch Onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Er wordt verwacht dat het congres ongeveer 200 bezoekers zal trekken, waaronder dus vele eilandonderzoekers uit alle hoeken van de wereld. Het biedt een unieke en waardevolle kans voor netwerken, samenwerking en de uitwisseling van innovatieve ideeën.
Oproep aan andere instituten
Er is nog alle ruimte voor andere instituten om aan te haken bij dit initiatief. We nodigen geïnteresseerde organisaties van harte uit om deel te nemen en bij te dragen aan dit belangrijke evenement, via www.tinyurl.com/ISISA2027.
Met dit congres zal Curaçao zich profileren als een voorloper in wetenschappelijk onderzoek en internationale samenwerking op het gebied van eilandstudies.