CuracaoDutch

Parlementslid MFK, Ramon Yung: Rente 5.1% herfinanciering “humanitaire” Corona-lening niet acceptabel

Parlamentario Pa Frakshon Di Mfk Ramon Yung

Met grote verbazing en diepe teleurstelling heeft Parlementslid van MFK, Ramon Yung, kennis genomen van de recente beslissing van de Nederlandse regering om de Corona-leningen aan Curaçao te herfinancieren tegen een rentetarief van 5.1%. Deze beslissing roept vragen op over de belangen van Curaçao en lijkt in strijd te zijn met de intenties zoals geuit in de brief van de regering van Curaçao van 10 oktober jongstleden.

Vertegenwoordigers van Curaçao hebben op 18 juli jl. Nederlandse ambtenaren gewezen op de onredelijke voorwaarden die werden gesteld met betrekking tot de Ennia-lening. Op 23 juli jongstleden zag de regering van Curaçao zich gedwongen om schriftelijk een beroep te doen op de Nederlandse regering om een redelijkere oplossing te zoeken. Ondanks verschillende pogingen om alternatieve oplossingen te bespreken, zijn deze tot op heden zonder succes gebleven. De herfinanciering van de Corona-leningen is bovendien gekoppeld aan een oplossing voor de Ennia-kwestie vóór 10 oktober 2023.

Deze gang van zaken doet denken aan de onderhandelingen tussen de regering van Curaçao en de voormalige staatssecretaris, de heer Knops, waarbij druk werd uitgeoefend om de Rijkswet COHO te aanvaarden, ondanks een afwijzend advies van zowel de Raad van State als de Raad van Advies van Curaçao. Hoewel begrijpelijk is dat de Nederlandse regering, mede als gevolg van eerdere regeringen van Curaçao, voorwaarden heeft gesteld aan de herfinanciering van de Corona-leningen, roept deze situatie vragen op met betrekking tot de autonomie van de eilanden.

Tijdens de Covid-19-pandemie is gebleken dat Curaçao, als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, financiële steun nodig had om de gevolgen van de pandemie het hoofd te bieden. Nederland heeft financiële hulp geboden, maar Yung had niet verwacht dat Nederland aanzienlijke rentetarieven zou opleggen aan Curaçao voor leningen van humanitaire aard. Dit lijkt tegenstrijdig met het idee van het verlichten van leed en het ondersteunen van degenen die het al moeilijk hebben.

In de brief van Staatssecretaris van Huffelen aan de Tweede Kamer van 4 april 2022 benadrukte zij zelf de kwetsbaarheid van de kleinschalige en vaak eenzijdige economieën van de autonome landen, die door de coronapandemie nog duidelijker aan het licht is gekomen. De staatssecretaris sprak bezorgdheid uit over armoede en bestaanszekerheid en benadrukte het belang van het centraal stellen van het perspectief van de inwoners. Tevens riep zij op tot samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid, met aandacht voor staatkundige verhoudingen en lokale uitdagingen en kansen. De Staatssecretaris verklaarde dat concrete resultaten voor de inwoners alleen bereikt kunnen worden door nauwere samenwerking en wederzijdse verantwoordelijkheden.

Desalniettemin lijkt een lening van 660 miljoen euro voor een doorstart van Ennia aanzienlijke potentiële gevolgen te hebben voor Curaçao en het land financieel-economisch en sociaal-maatschappelijk uiterst kwetsbaar te maken. Het College financieel toezicht (Cft) heeft herhaaldelijk gewaarschuwd tegen het aangaan van deze Ennia-lening, wat lijkt in te gaan tegen de wens van Staatssecretaris van Huffelen om de sociaal-economische situatie van de inwoners van de autonome landen merkbaar en duurzaam te verbeteren.

Recente excuses namens Zijne Majesteit de Koning en de regering van Nederland voor de wijze waarop Tula zijn leven verloor in zijn strijd tegen slavernij werden geapprecieerd. Toch lijken deze nobele woorden hun waarde te verliezen door aangekondigde “oplossingen” die slechts verdeeldheid lijken te zaaien en niet in het belang zijn van de bewoners van de autonome landen.

Yung verzoekt de betrokken partijen om deze kwestie serieus te overwegen en te streven naar een eerlijke en constructieve oplossing die in lijn is met de belangen van Curaçao en de geuite intenties in eerdere communicatie. Yung kijkt thans uit naar verdere dialoog en inspanningen om de belangen van alle betrokkenen te dienen.

Related posts

Tourism Corporation Bonaire uitgeroepen tot finalist in de Routes Americas 2024 Awards

EA News Author

Weersverwachting geldig vrijdag 28 april 2023

EA News Author

Minister Maduro ontmoette team verantwoordelijk voor het digitale platform om culturele erfenis Coleccion Aruba te conserveren

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message