DutchBonaire

Telbo en Curoil houden referendum voor nieuwe vakbond

Telbo

Op Bonaire is de situatie gespannen, er zijn momenteel twee referendums onderweg. Een referendum in Telbo en een in Curoil. Beide referendaum werden noodzakelijk omdat de vakbond ABVO niet wil erkennen dat zij geen meerderheid meer heeft van de georganiseerde arbeiders in Telbo en Curoil.

In beide gevallen waren de plaatjes gemist. Het Burgerlijk Wetboek regelt de beëindiging van het lidmaatschap van een vereniging, waar de facto alle vakbonden zijn. In principe zijn er vier redenen voor het beëindigen van het lidmaatschap, namelijk: Door het overlijden van het lid; Door de schriftelijke beëindiging door het lid; Door de beëindiging door de vakbond; Door uitzetting.

Evenals de organisatie een lid onmiddellijk kan verwijderen omdat het niet kan tolereren dat de persoon lid blijft, heeft het lid ook het recht om zijn lidmaatschap onmiddellijk te beëindigen als het van mening is dat het geen lid meer van de organisatie kan zijn. Uiteraard moet hij een redelijke periode van anticipatie geven om de organisatie administratief in staat te stellen zijn intrekking te verwerken.

Er is ook een wet “arbeidsgeschillenwet 1946” waarvan artikel 14a bepaalt dat op verzoek van een werkgever en/of een of meer vakbonden een bemiddelaar kan verzoeken om een referendum te organiseren met als doel vast te stellen welke vakbond de meerderheid van de werknemers wenst om hun arbeidsbelangen te vertegenwoordigen.

Het is gebruikelijk dat een werkgever of een vakbond een dergelijk referendum vraagt als er twijfel bestaat of de vakbond daadwerkelijk de meerderheid heeft. In het geval van TELBO en ook in het geval van CORROIL is deze twijfel ongegrond. In het geval van Telbo kregen de managers en ABVO melding van de meerderheid van de werknemers die ze uit de ABVO hadden gehaald vanaf eind juni 2023.

Dit deden zij door middel van een brief van 25 mei, dus een maand van tevoren. Op dezelfde datum hebben ze de management geïnformeerd om te stoppen met het inhouden van de maandelijkse bijdrage uit hun salaris. Op twee manieren gaven zij hun lidmaatschap te kennen. Ook de bemiddelaar informeerde de manager dat hij een lijst had gezien waarop de meeste werknemers zich hadden ingeschreven bij de AFBW.

In het geval van Curoil gebeurde hetzelfde, waarbij de meerderheid zich terugtrok uit de vakbond ABVO en ook het management instrueerde om te stoppen met het inhouden van belastingen van hun salaris. In Curoil kwam het erop neer dat de directie zelf een anonieme enquête organiseerde om te achterhalen in welke vakbond de meeste werknemers willen zitten.

aan tafel en hun beroepsbelangen vertegenwoordigen. Dus voor alle betrokken partijen, zowel het management van Telbo als Curoil, maar ook voor de twee vakbonden ABVO, AFBW en de hele gemeenschap kan er geen twijfel bestaan over welke vakbond de werknemers hebben aangesteld om hen te vertegenwoordigen. De poging van ABVO om in alle hoeken van het Burgerlijk Wetboek en andere wetten te zoeken, heeft slechts één doel, namelijk om ervoor te zorgen dat de arbeidsbelangen van de werknemers van zowel Telbo als Curoil op een waardige en eerlijke manier kunnen worden verzorgd. Emotionele schreeuwen dat het syndicalisme op Bonaire in gevaar is, zijn onbegrijpelijk. Het is juist op Bonaire dat de vakbondsontwikkeling een moderne richting heeft genomen en dat het vakbondswezen op Bonaire de erkenning en het respect heeft gekregen van zowel werkgevers als overheden. Het moet duidelijk zijn dat Bonaire sinds 10-10-10 een andere koers heeft gekozen en niet meer kan leven volgens de gewoonten die onder Antiochus heersten. Daarom wil ik de 4 nieuwe leden die door ABVO Boneiro zijn geïnstalleerd feliciteren en ik hoop oprecht dat ze met frisse wind kunnen komen en met hen alsmaar opstaan om vakbondssolidariteit in de UNION te beoefenen en niet te handelen vanuit het bezit van macht en zeker niet om de wet te gebruiken tegen hun eigen leden, maar om gerechtigheid in het algemeen en sociale gerechtigheid in het bijzonder te beoefenen. Vergeet niet dat slavernij wettelijk was toegestaan, maar dat slavernij een misdrijf tegen de mensheid is.

Vergeet niet dat het wettelijk is toegestaan om een vrouwelijke ambtenaar te ontslaan als ze zwanger wordt, maar we hebben allemaal begrepen dat de wet het menselijk recht van een vrouw om moeder te worden, schendt. Vergeet niet dat de vakbond bestaat dankzij de leden en niet ten onrechte en dat de directie hier is om de belangen van de leden te dienen en niet om het misbruik van de macht die de leden zelf hebben gegeven.

ReferendumTruck Di Distribushon Nobo Cropped

Related posts

Politie Nieuws Bonaire

EA News Author

Weersverwachting tot zaterdag 15 juli 2023

EA News Author

Weersverwachting woensdag 17 mei 2023

EA News Author

1 comment

Telbo en Curoil houden referendum voor nieuwe vakbond - Notisia 365 August 29, 2023 at 8:59 pm

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message