SabaDutch

De Raad van het eiland heeft gestemd voor de goedkeuring van de verordening inzake de beperking van het gebruik van tabak Saba

Konseho Insular A Vota Pa Adopta Ordenansa Di Restrikshon Di Uso Di Tabaku Saba

Deze nieuwe verordening treedt in werking op 1 september 2023. De verordening regelt drie gebieden met betrekking tot de verkoop van tabak en tabaksproducten.
Ten eerste zal de verkoop van tabak en tabaksgerelateerde producten (vapen/e-sigaretten) aan personen jonger dan 18 jaar verboden zijn. Ten tweede moeten detailhandelaren, om ervoor te zorgen dat hun producten worden verkocht aan personen die de wettelijke leeftijd hebben bereikt, van iedereen die er jonger dan 25 jaar uitziet een identiteitsbewijs vragen.

Ten derde zal het voor detailhandelaren verboden zijn e-geurige vloeistoffen aan alle personen te verkopen. Hieronder vallen alle aanverwante producten met een smaakadditief, met inbegrip van wegwerpapparaten. Jane O’Flynn, hoofd Volksgezondheid, legt uit waarom dit belangrijk is. De afgelopen jaren is het roken, met name vapen, onder jongeren op Saba toegenomen, met een verdubbeling sinds 2017. We kregen signalen van de school en ouders die echt bezorgd zijn. We hebben naar die zorgen geluisterd en deze verordening opgesteld omdat we geloven dat er structuren moeten zijn om een gezonde levensstijl voor de inwoners van Saba te vergemakkelijken. In deze verordening is ook de verkoop van gearomatiseerde additieven verboden. Ik denk dat wij allemaal de
Dezelfde zorg.

Leuke smaken betekenen meer rokers. We hopen dat deze verordening een solide eerste stap is om de betrokkenheid bij roken op Saba te verminderen, vooral onder onze jeugd, omdat alle Sabans het recht hebben om een lang, gezond en bevredigend leven te leiden. Devi van Groningen, juridisch adviseur van de overheidsinstelling Saba, voegt eraan toe dat in het Europese deel van Nederland de verkoop van tabak, inclusief elektronische roktoestellen, aan minderjarigen verboden is; op Saba waren dergelijke voorschriften niet van kracht. De Nederlandse wet Tabaks- en Rookwarenwet, die de verkoop van tabak en aanverwante producten beperkt, is helaas niet van toepassing op de BES-eilanden. In plaats daarvan hebben wij een zeer beperkte en verouderde wetgeving inzake BES, die bestaat uit oude verordeningen van de Nederlandse Antillen. Terwijl bescherming tegen tabak een onderwerp is dat door de nationale overheid wordt gereguleerd, konden we niet wachten tot de nationale overheid inging om minderjarigen op Saba dezelfde bescherming te bieden tegen de verkoop van tabak en vape-producten als minderjarigen in het Europese deel van het land.

Deze verordening is van toepassing op alle detailhandelaren die tabaksproducten verkopen, waaronder, maar niet beperkt tot, winkels, bars en restaurants. Alle vestigingen die deze producten verkopen, moeten borden ophangen om de klanten te informeren over de bepalingen van de verordening. De detailhandelaren zullen in augustus worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om de vereisten nader uit te leggen en eventuele vragen te beantwoorden. Tijdens de sessie krijgen zij ook een eerste set van benodigde borden.

Related posts

Raad voor Cultuur: omgang met koloniale archieven vraagt gelijkwaardige samenwerking

EA News Author

TUI blijft investeren in abc-eilanden:14 vluchten per week en meer non-stop

EA News Author

Politieberichten van maandag 22 januari tot en met woensdag 24 januari 2024

EA News Author

1 comment

Leave a Comment

Whatsapp Message