Sint MaartenDutch

Afgelopen jaren steeds betere voortvarende afhandeling strafzaken

Tratamentu Di Kaso Penal Mas Rapido Den Ultimo Ananan

De Raad voor de rechtshandhaving (de Raad) heeft in zijn rapport ‘Inspectieonderzoek doorlooptijd:de sturing, prioritering en monitoringvan eenvoudige en complexe strafzaken in Sint Maarten’geconstateerd dat de betreffendejustitiële organisaties, zijndehet Korps Politie Sint Maarten (KPSM), de Landsrecherche Sint Maarten (LSM) en het Openbaar Ministerie (OM), over het algemeentoegerust zijn om strafzaken voortvarend af te handelen ten gunste van een redelijke termijn. Dit ondanks indirecte en externe knelpunten.

Doorlooptijd van strafzaken
De verplichting om zaken voortvarend af te handelen ten gunste van de redelijke termijn geldt in internationaal verband en is geïmplementeerd in lokale wet- en regelgeving. De redelijke termijn bedraagt maximaal twee jaar. Dat een onderzoek voortvarend dient te worden opgepakt is een van de omstandigheden waar de rechter rekening mee houdt bij het bepalen van een eventuele overschrijding van de redelijke termijn. De geloofwaardigheid en legitimiteit van opsporing en vervolging zijn dan ook gediend met een efficiënte afhandeling van onderzoeken.Een voortvarende behandeling van zaken door de justitiële organisatiesis ook zowel in het belang van de slachtoffers als van de verdachten.

Op basis van de verstrektecijfers, de gehouden interviews en het aantal strafkortingen in de onderzochte periode constateert de Raad dat het de afgelopen jaren steedsbeter verloopt met de voortvarende afhandeling van strafzaken. De onderzochte organisaties slagen hierin door de focus te leggen op het prioriteren, sturen en monitoren van zaken, dit ten gunste van onder andere de doorlooptijd. Dit ondanks het ontbreken van algemene randvoorwaarden zoals capaciteit, deskundigheid en middelen bij de opsporingsdiensten. Dit is van invloed op de doorlooptijd, met name bij complexere zaken.

De Raad heeft geen zicht kunnen krijgen op een al dan niet voortvarende doorlooptijd van en tussen de organisaties en de gehele strafrechtketen. Het is daarom zaak de registratie en de gebruikte systemen op elkaar aan te laten sluiten, watnog niet het geval is.

Aanbevelingen
Ten aanzien van met name de randvoorwaarden voor het uitvoeren van de werkzaamheden en de registratie en gebruikte systemen ziet de Raad dan ook mogelijkheden. Daarom hoopt de Raad dat de zevental gedane aanbevelingen kunnen bijdragen aan een verdere verbetering van de doorlooptijd van strafzaken. Indien de opsporing en vervolging sneller zouden kunnen moet daar volgens de Raad ook op ingezet worden ten gunste van zowel de verdachten als slachtoffers.

Related posts

Advies SER over herziening en reparatie belastingwetgeving

EA News Author

Jonge Bonairiaanse atleten klaar voor ‘weganan interinsular 2024’

EA News Author

In verband met de verkeerszitting van donderdag aanstaande: Nog de tijd om tot en met 17 januari te betalen

EA News Author

1 comment

Leave a Comment

Whatsapp Message