PoliticsEnglish

Leningschuld van 916 miljoen is los van onderhandelingen tussen COHO en Onderlingeregeling

Debe Di Prestamo Di 916 Miyon Ta Apart Di Negosacion Di Coho Y Onderlingeregeling

Aruba leende 916 miljoen van Nederland tijdens de pandemie om de regering te helpen, FASE, lonen, subsidies, voedselpakketten enz. Voor deze lening heeft Aruba Nederland gewaarschuwd dat Aruba een dispensatie verdient. Nederland was echter duidelijk dat Aruba geen volledige of gedeeltelijke dispensatie zou krijgen, aldus premier Evelyn Wever Croes.

Nederland vroeg Aruba om het punt van dispensatie niet meer op de tafel te brengen, en Aruba besloot om dit punt te parkeren en zo te praten over de herfinanciering van de schuld. Dus de beraadslagingen begonnen waar Aruba wilde weten hoeveel ze terug moest betalen en Aruba suggereerde om nu een deel van de schuld te betalen en het andere deel te parkeren om te zien of er in de toekomst hoop was dat Aruba een dispensatie zou krijgen.

Volgens premier Evelyn Wever Croes is het ook belangrijk voor Aruba te weten in hoeveel jaar Aruba kan terugbetalen. Ook moet duidelijk zijn wat de rente is die aan de schuld gekoppeld is, zodat Aruba een beeld kan krijgen van hoe het zich zal voorbereiden om de schuld te betalen die het tijdens COVID in Aruba heeft opgelegd.

Aruba heeft echter al van Nederland een beeld gekregen van wat het belang is en wat de voorwaarden zijn voor elke categorie belangen. Dat is allemaal informatie die Nederland Aruba heeft gegeven en Aruba is nu in de partij om berekeningen te maken om het parlement te laten overleggen en vervolgens Nederland terug te geven en met Nederland te onderhandelen over wat Aruba heeft besloten. Premier Evelyn Wever Croes gelooft dat de ministers in de laatste week van mei een breder overzicht kunnen geven van het Nederlandse terugbetalingsproces.

Het is een realiteit dat Aruba slechts één economische pijler heeft, maar toen minister Xiomara Maduro minister van economie was, deed hij een studie samen met wereldbanken om te weten te komen welke gebieden goed zijn om te ontwikkelen.

In dit onderzoek kwamen ze op 6 gebieden waarop Aruba kan ontwikkelen, waarvan één is diversificatie van het toerisme zoals sporttoerisme, medisch toerisme, kunst toerisme, maar ook landbouw, het beschikbaar stellen van de haven en het vliegveld als HUB, dit is gezien de geografische positie die Aruba in de regio heeft. Vanuit het oogpunt van de uitbreiding van het Panamakanaal kan Aruba een veel grotere rol spelen dan onze haven en luchthaven als HUB. Er is ook de mogelijkheid van de kennis-economie en de Universiteit van Aruba werkt eraan, maar ook de creatieve industrie waar kunstenaars zelf hun eigen plek kunnen creëren waar ze hun kunstwerken kunnen tentoonstellen. Ook de blauwe economie van Aruba maakt er niet goed gebruik van.

Volgens premier Evelyn Wever Croes waren de twee grote pijlers die Aruba heeft is toerisme en had de zuivelindustrie één, maar het is waar dat de boven genoemde pijlers niet de grote zijn, maar als Aruba de kleine kan laten groeien, kunnen ze ook groot worden.

Related posts

In 2024, the track of the Palo Marga International Raceway Park will be reconstructed

EA News Author

Aruba offers several options to increase employment opportunities for our youth

EA News Author

Weather forecast tuesday december 05 2023

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message