BonaireDutch

Carlos Lopez Natera (M21): Wij laten als inwoners veel te wensen over

Carlos Lopez Natera

Ons eiland raakt met de dag meer vervuild

Het wordt met de dag steeds meer gewoon om te zien hoe wij als inwoners helaas achteruit gaan en hoe ons respect en onze ware liefde voor Bonaire elke dag minder wordt. Als Bonaire ergens om bekend staat in de regio en op internationaal niveau, dan is dat vanwege haar schoonheid, haar goed onderhouden natuur, haar kristalheldere zee vol leven. Maar datgene wat bij de meeste toeristen boven al het andere uitstak, is hoe schoon ons eiland was. Het is nog niet zo lang geleden dat wij afval langs de wegen begonnen te zien, vuilniszakken die in de mondi gedumpt worden en oude spullen die men op straat achterlaat. Dit kwam vroeger bijna niet voor. Het is triest, maar dit mooie uitzicht is er niet meer, afval nam langzaamaan de overhand en dit afstotelijke aanblik is iets gewoons geworden. De werkelijkheid is dat wij als inwoners onze interesse verliezen en dat wij onze verantwoordelijkheid laten varen om Bonaire mooi en schoon te houden zoals vroeger, zoals het hoort. Wij vergeten een van onze plichten als inwoner, en die is: ons milieu onderhouden en behouden.

 

Wie is verantwoordelijk?

Het is triest om te zien hoe onze wijken achteruitgaan, hoe onze straten verloederen en hoe onze kunuku-wegen verwaarloosd worden. Het is triest om te zien dat er overal afval en oude spullen liggen, om niet te spreken over plekken met toeristische waarde, zoals op de foto: de Seru Largu. Maar de hamvraag is nu: wie is verantwoordelijk voor deze situatie? Er zijn mensen die zeggen: dat is de verantwoordelijkheid van het afvalverwerkingsbedrijf Selibon en ergens hebben ze gelijk, omdat Selibon voor het ophalen van alle afval zorgt, maar wij moeten niet vergeten dat hoewel zij dit op structurele en geplande wijze doen, zij dit niet alleen kunnen doen. Er zijn mensen die zeggen dat het Bonairiaanse eilandbestuur verantwoordelijk is voor deze schrijnende situatie en ook zij hebben ergens gelijk, omdat ons eilandbestuur zorg moet dragen voor een gezonde, schone en geschikte leefomgeving zodat onze inwoners goed kunnen functioneren. Zij moet ook zorgen voor controle op onregelmatigheden en zaken die tegen de wet zijn.

 

De plicht van elke inwoner

Maar zij kunnen dit niet alleen aan. Er zijn andere mensen, ik ben zelf één van hen, die denken dat de verantwoordelijkheid voor deze situatie eigenlijk en voornamelijk bij ons als inwoners ligt. Wij moeten gebruik maken van ons gezond verstand en ons geweten en ervoor zorgen dat de plek waar wij wonen, waar onze kinderen spelen, waar wij rondrijden en en van mooie uitzichten genieten, een schone en ordentelijke plek kan zijn. Ik zeg hier nogmaals: dit is de plicht van elke inwoner! Wij allen die hier wonen moeten ervoor zorgen dat wij geen afval dumpen op plaatsen waar dat niet mag. Het eilandbestuur moet zorg dragen voor de controle hiervan en handhaven wanneer dat nodig is, en Selibon moet haar werk met beleid en planning doen. Dit is teamwerk, maar het begint bij ons. Zo kunnen wij garanderen dat Bonaire weer de mooie plek van vroeger kan zijn.

 

Laten wij goed voor ons ‘dushi’ eiland zorgen

Momenteel verkeert het schoonhouden van en de hygiëne op vele plekken op ons eiland in penibele toestand, maar op specifiek de Seru Largu is de situatie heel erg onaangenaam en hachelijk. Nog erger: de situatie op de Seru Largu is een schande voor ons allen. Een afschuwelijk beeld op één van de mooiste en toeristisch meest aantrekkelijke plaatsen van Bonaire: afval dat overal in het rond slingert en waar zelfs oude meubels liggen. Het wordt tijd dat wij ons gezond verstand gaan gebruiken, een beroep doen op ons geweten en laten zien dat wij echt van ons eiland houden, meer burgerzin tonen en goed voor ons ‘dushi’ eiland zorgen!            

Related posts

Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten stemmen voor de Europees Parlementsverkiezing 2024

EA News Author

Avond Met Volle Maan op maandag 3 juli 2023 bij de kunuku van Popo Morales in Mexico, Antriol Pariba

EA News Author

Weersverwachting tot vrijdag 15 march 2024

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message