LocalHulanda

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer Robbert Dijkgraaf, bezocht de DCNA om van gedachten te wisselen over wetenschap in het Nederlands Caribisch gebied

Minister Van Onderwijs Cultuur En Wetenschap De Heer Robbert Dijkgraaf Bezocht De Dcna Om Van Gedachten Te Wisselen Over Wetenschap In Het Nederlands Caribisch Gebied...4

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer Robbert Dijkgraaf, een bezoek gebracht aan het kantoor van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) op Bonaire. Na een ontmoeting met het personeel kreeg de DCNA de gelegenheid om het belang van onderzoek en monitoring, lokale natuurbeschermingsorganisaties en samenwerking voor natuurbescherming in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk te benadrukken.

Arno Verhoeven, directeur van de DCNA, benadrukte dat er tussen de zes eilanden van de Nederlandse Cariben nog maar een paar overgebleven samenwerkingsorganen zijn en dat de belangrijkste reden waardoor DCNA werkt, een gemeenschappelijk begrip van de natuur en de bereidheid om kennis te delen is. “Eigenlijk heeft het Nederlands Caribisch gebied veel wanneer het op wetenschap en onderzoek aankomt. Al deze gepassioneerde mensen die werken aan natuurbehoud op de eilanden hebben één ding gemeen: hun drive om de natuur te beschermen – en de natuur kent geen grenzen. De kennis en kunde die ze in dit netwerk opdoen is enorm en hun bereidheid om dit te delen maakt deel uit van deze drive. Met zes grote natuurorganisaties zijn we een belangrijk regionaal kenniscentrum.” zegt Verhoeven.

Het Nederlands Caribisch gebied heeft een grote verscheidenheid aan unieke dier- en plantensoorten. Veel van deze worden bedreigd door verlies van leefgebied, vervuiling, overbegrazing en de impact van invasieve soorten, klimaatverandering en andere stressoren. Om de natuurlijke hulpbronnen van de eilanden verstandig en duurzaam te beheren, is kennis over de complexe en kwetsbare ecosystemen in het Nederlands Caribisch gebied essentieel. Vooral wanneer deze middelen worden gebruikt om lokale gemeenschappen te ondersteunen en de basis vormen voor het economische welzijn van de eilanden. Daarom spelen onderzoek, monitoring, communicatie en bereik een cruciale rol. Wetenschap is een sterk onderdeel van elk natuurprogramma en bij het zoeken naar meer financiering is het een hoeksteen van elke aanvraag.

De DCNA is een non-profitorganisatie die is opgericht om de natuurlijke omgeving te beschermen en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen te bevorderen, zowel op het land als in het water, op de zes Nederlands Caribische eilanden. De alliantie werkt samen met lokale parkbeheerorganisaties (parken) en andere natuurbeschermingsorganisaties. Het is ook een vertegenwoordiger voor de lokale parken richting regeringen, beleidsmakers of in de omgang met regionale of internationale organisaties op multi-eilandniveau.

Een van de kerntaken van het DCNA is het bevorderen en faciliteren van permanente dialoog, kennisdeling, training en samenwerking tussen de parken. DCNA’s Onderzoek & Monitoring Werkgroep biedt een platform waar biologen van de parken elkaar ontmoeten om ervaringen, kennis en advies over onderzoek en monitoring te delen. Daarnaast werkt deze groep aan het harmoniseren van wetenschappelijk verantwoorde monitoringprotocollen voor de belangrijkste indicatoren van biodiversiteit (soorten en leefgebied), ontwikkelt analysetools en strategieën om onderzoekers (en financiers) te begeleiden bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek en monitoring in het Nederlands Caribisch gebied.

“Ook ondersteunen we onderzoek en monitoring in het Nederlands Caribisch gebied door de communicatie en outreach te helpen verbeteren. Zo maken we wetenschappelijke informatie toegankelijker via de Dutch Caribbean Biodiversity Database (DCBD), het nieuwsplatform BioNews en andere mediakanalen We zijn het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dankbaar voor de ondersteuning van dit werk”, aldus Tineke van Bussel, DCNA’s Onderzoek en Communicatie Liaison.

“Als regionaal netwerk dat het Nederlands Caribisch gebied omspant en met een langdurige werkrelatie met de lokale natuurbeschermingsgemeenschap, bevindt de DCNA zich in een unieke positie om bij te dragen aan de ontwikkeling en succesvolle implementatie van wetenschappelijke initiatieven in de regio. We willen ons werk als regionaal kenniscentrum versterken en zouden graag meer middelen krijgen om onze stakeholders van dienst te kunnen zijn.” legt Arno Verhoeven uit.

Minister Van Onderwijs Cultuur En Wetenschap De Heer Robbert Dijkgraaf Bezocht De Dcna Om Van Gedachten Te Wisselen Over Wetenschap In Het Nederlands Caribisch Gebied..2

Related posts

Invitacion pa Aruba: ultimo Charla den bo Bario ‘E Derechonan di Pashent’

EA News Author

Duna importancia na dolor di cabes

EA News Author

Parlamentario Benny Sevinger: Problema social di tur indole pero c’un gobierno cu no tin solucion

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message